Menü

Jelek amik megmutatják, hogy jó ember vagy

Az emberi természet igazán változatos. Ahány ember, annyiféle személyiség, jó és rossz tulajdonságokkal, szokásokkal. Minden ember tesz jót és rosszat, szeret és gyűlöl, vitázik és kibékül. Minden ember követ el hibát, és tesz olyan dolgokat, amikre utóbb nem lehet büszke, ám ez még nem tesz senkit rossz emberré.

Vannak tulajdonságok, amik azt mutatják, hogy valaki jó, más tulajdonságok pedig épp az ellenkezőjét bizonyítják. Ezek összességéből formálunk véleményt, és hozunk ítéletet arról, hogy valaki jó vagy rossz ember.

Kedves és együttérző

A kedvesség és az együttérzés a jó ember ismertetőjele. Ő az, aki őszintén törődik mások jólétével. Mindig próbál tisztelettel, empátiával és megértéssel bánni másokkal – függetlenül attól, hogy kikről van szó. Kedvessége és együttérzése másokat is hasonló cselekvésre ösztönöz, ezáltal pozitívabb és támogatóbb világot teremt.

Tisztességes és őszinte

Egy jó ember őszinte és etikus, aki erős erkölcsi elvekkel rendelkezik. Hű önmagához és a saját értékrendjéhez és ezeknek az értékeknek megfelelően cselekszik. Soha nem csap be másokat. Mindig igyekszik helyesen cselekedni, még akkor is, ha a személyes haszna mást diktálna.

Felelősséget vállal a tetteiért

A jó ember nem tesz úgy, mintha nem csinált volna semmi rosszat, és nem próbálja másra hárítani a felelősséget. Felelősséget vállal a tetteiért. Beismeri, ha hibázott, és megpróbálja helyre hozni a dolgokat. És nem fél elnézést kérni, ha tévedett.

Tisztel másokat

A tisztelet azt jelenti, hogy méltósággal, együttérzéssel és figyelmesen bánunk másokkal, függetlenül a származásuktól vagy a meggyőződésüktől. Egy jó ember így tesz. Felismeri az emberek értékét, és ennek megfelelően cselekszik, pontosan úgy bánik másokkal, ahogyan elvárja, hogy vele is bánjanak.

Empatikus

Egy jó embernek megvan a képessége, hogy mások helyébe képzelje magát, hogy megértse, min mennek keresztül és mit éreznek mások. Ha valaki nehéz időszakon megy keresztül, ő ott van – meghallgat és megadja a szükséges támogatást. Ha lát egy hajléktalant, aki segítséget kér, nem mondja, hogy „ő választotta ezt az életet”, hanem ha tud, segít. Ha lát egy sérült állatot, gondoskodik róla.

Megbízható

Az az ember, aki képes felelősséget vállalni a tetteiért egyértelműen megbízható, akire lehet számítani. Nem tűnik el az utolsó pillanatban, nem ígérget össze-vissza, és ha valaki bajban van, segít. Egy jó ember ilyen.

Nagylelkű

Gyerekként mindig megosztotta a játékait, a könyveit, az édességeit. Felnőttként is szívesen ad, mert szeret adni és segíteni másokon. Félreértés ne essék. Egy jó ember természetesen nem balek, nem szórja mindenét ész nélkül. De ha megteheti, segít. Akár a barátainak munkát találni, a szüleinek bevásárolni, a szomszédnak vigyázni a cicára. És nem, nem viszonzásért teszi. Csupán azért, mert ő jó ember, és boldoggá teszi, ha segíthet.

Szerény

Egy jó ember felismeri a saját korlátait és gyengeségeit, és tudja, hogy nincs mindenre válasza. Éppen ezért nyitott arra, hogy tanuljon másoktól, nem okoz gondot beismernie, hogy tévedett, és őszintén örül, ha mások sikeresek.

Ha valamiben kitűnik, nem szereti reklámozni, nincs szüksége dicséretre és elismerésre. Természetesen ő sem szent, örül az eredményeinek, de nem érzi szükségét, hogy mások arcába dörgölje azokat.

Hiszi, hogy mindenkiben van jó és nem ítélkezik

Egy jó ember alapvetően optimista. Felismeri a növekedés lehetőségét másokban. Erős empátiája miatt pedig mindig megpróbálja magát néhány „nem túl kedves ember” helyébe képzelni, hogy megértse, miért ilyenek. Szívesen él abban a hitben, hogy az emberek őszinték, mint ha mindenkiben kételkedne. Elfogadja azokat az embereket, akik különböznek tőle. Szeret megismerni valakit, mielőtt eldöntené róla, tetszik-e vagy sem.

Valójában nagyon szívesen megismeri azokat az embereket, akik különböznek tőle, hogy az ő szemszögükből tanulhasson a világról. Igyekszik elfogadni azok nézőpontját is, akik más nézőponton vannak, mert tudja, hogy mindenki háttere, neveltetése, meghatározó tényezői mások, így az, ahogy a világot látják is lehet más.

Nem próbál meg erőszakkal megváltoztatni senkit.

Szeresd magad először, és minden más a helyére kerül.

Azt gondoljátok, akit leírtunk, egy szent, és ilyen ember nincs? Ne tegyétek! Emlékezzetek csak, ezt az értékrendet tanuljuk az óvodában, erre igyekeznek nevelni minket a szüleink. A legtöbb ezek közül a tulajdonságok közül megvan mindannyiunkban. Nem állandóan és nem minden élethelyzetben, hiszen, mint a cikk elején írtuk, emberek vagyunk, olykor hibázunk. Ám igenis ott vannak bennünk.

Ha ismerjük és szeretjük magunk, ha egészséges és tápláló kapcsolatot ápolunk önmagunkkal, az segít életre hívni a bennünk élő jó embert. Aki igenis ott van mindannyiunkban.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.