Menü

Hogyan válasszuk ki, a megfelelő dinnyét?

Ha nyár, akkor kihagyhatatlan a görögdinnye vásárlás. De mindnyájan ismerjük azt az érzést, mikor nagy örömmel felvágjuk és már az első falatnál kiderül, hogy semmi íze és tiszta kásás. Sajnos ennek a növénynek az a hátulütője, hogy vásárláskor nem tudjuk megállapítani, hogy jó édes-e, eléggé megérett-e.

Ha pedig azzal próbálkoznánk, hogy megvásároljuk, és majd otthon megérik, akkor ez se fog beválni, ugyanis a görögdinnye, azon kevés gyümölcsök közé tartozik, amely a száráról való leszedése után már nem érik tovább. A sárgadinnye és más dinnyefajták szobahőmérsékleten lágyabbá válnak, de azok ízét is a szedés pillanata határozza meg.

Tehát a tökéletes példány kiválasztása nagy figyelmet, tapasztalatot, már-már rituálét igényel. De ha mégsem sikerül a jó választás, akkor még ráfoghatjuk, hogy átvertek minket, vagy idén amúgy is rossz a termés. A fogyasztása június végén, július elején kezdődik általában, és egészen szeptember 5-éig, azaz Lőrinc napjáig bátran fogyasztható. A néphagyomány szerint, ugyanis Lőrinc belepisil a dinnyébe, azaz kásás lesz. De szedjük is össze, hogy a szezonban vásárolt, dinnyék közül, melyiket is vigyük haza.

Már a termelők is nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a lehető legmegfelelőbb időben takarítsák be a termést. Általában a táblán több helyről vett minták megkóstolása alapján döntik el az időpontját, vagyis azt, hogy érett-e már a dinnye vagy még szüksége van egy kis napsütésre. Régebben a zöldségesek, boltosok a görögdinnye kiválasztása előtt meglékelték egy kicsit, amit meg is lehetett kóstolni.

Így a hibázási esély lecsökkent. Azonban az utóbbi időben változtak a szokások. A terméket már nagyáruházakban is lehet venni, ahol értelemszerűen a lékelés helyett más módszert kell alkalmazni. De ha termelőtől vásárolunk, akkor sincs már erre lehetőség, mivel élelmiszer-biztonsági okokból régóta tilos a dinnye lékelése. Ennek hiányában, azonban kívülről kell megállapítanunk, melyik a legérettebb.

Első lépésként, nézzük meg a méretét. A nagyobb méretű dinnye nem jelenti azt, hogy mézédes lesz a húsa. Sőt, a nagyobbak általában vizesebbek, míg a kisebbek édesebbek. Tehát a közepes méretűek azok, amelyekben nem fogunk csalódni. A következő lépésben nézzük meg az alját. A görögdinnye alsó része a növekedés során folyamatosan érintkezik a talajjal, így, ha tökéletesen megérett, sárgás színűnek kell lennie. Ha viszont fehér, akkor semmiképp ne ezt válasszuk. A színénél maradva, a csíkos héjú fajtáknál érdemes olyan darabot választani, amin hálós minta található, emellett pedig néhány barna folt is. Ugyanis ez azt jelzi, hogy a méhek többet időztek a virágon, amikor beporozták, ettől pedig a dinnye húsa is édesebb lesz.

Majd térjünk át a hangjára. Általában mindenkinek ez jut eszébe először a választás során. Ha kongó hangot hallunk, akkor az azt jelzi, hogy a termés jó, ha azonban tompa visszhangot, akkor a húsa puha és kezd kásásodni. Az éretlen hangzása jóval nagyobb, a túlérett pedig tompa hangot ad.

A dinnye kocsánya nagyon árulkodó lehet. Ha még erős, friss, zöld, akkor semmiképpen se adjunk érte pénzt, mert az azt jelzi, hogy éretlenül szedték be a termést. Ha száraznak találjuk, akkor az lesz a jó választás. Még egy fontos jel, ha ugyan száraz a szár, de olyan csavart, mint a malac farka, inkább válassz másikat. Ez azt jelentheti, hogy megtekerték a kocsányt, hogy a másik oldalon is érje a nap a görögdinnyét, és hamarabb beérjen.

Enyhe jégverés nyomait észleljük, akkor ne essünk kétségbe, az nem befolyásolja a minőséget, azonban, ha baktériumos betegség okozta kezdeti romlás jelei láthatók a héján, szintén nem a mi dinnyénk lesz. Ha a bibepontnál nedvesség nyomai láthatók, az belső romlásra utal.

Az sem mindegy, milyen körülmények között tárolt dinnyét vásárolunk. A görögdinnye frissen szedve a legfinomabb, ezért fontos, hogy mielőbb a vásárlókhoz jusson. Bár látszólag jól bírja a tárolást, azonban nem megfelelő az a tárolási mód, amikor a tűző napon, halomba rakva árusítják. Ha túl nagy a kupac, az alul lévő dinnyék bizony megnyomódhatnak, amitől romlásnak indul a termék, különösen a vékonyabb héjú fajták. Ennek okán, ezeket az árusokat kerüljük el.

Nagyon figyeljünk oda a higiéniai körülményekre, ha felezett dinnyét vásárolnánk. Csak olyan helyen vegyünk fél dinnyét, ahol az eladó tud kezet mosni, tisztán tartja a kést és az asztalt, valamint gondosan lefóliázza a dinnyefeleket.

Ha pedig már mindenen túlvagyunk, akkor hagyatkozhatunk a szaglásunkra is. A jónak tűnő görögdinnyét, vigyük kicsit arrébb a többitől és jól szimatoljuk meg. Ha enyhén édes illatot érzünk, ami hasonlít a húsára akkor tökéletes választás. De ha túl édesnek érezzük, akkor már az a túlérettségére utal.

Ahogy látjuk, számos módszer létezik, arra, hogy kiválasszuk a tökéletes termést. De ha elsőre nem is sikerül, ne csüggedjünk, egy kis gyakorlással, mi is szakértők lehetünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.