Menü

Miért nassolunk este?

Azt hiszem nemcsak én tapasztaltam már, hogy estefelé nagyobb az étvágyam, gyakrabban nyitogatom a hűtőt, zörgetem a csokis kekszes zacskót… Sajnos ez mind annak a jele, hogy valamit nem jól csinálunk.

Még az sem ritka, hogy akár éjfél körül tör ránk az ehetnék, pláne valami nassolni való után. Jellemzően nem a salátát kívánjuk ilyenkor, hanem az egészségtelen gyors szénhidrátokat, ez pedig egy idő után nyomot hagy az alakunkon.

Mindez azt jelzi, hogy napközben nem jól ettünk, valamit rosszul csináltunk. Nézzük pontosan mi okozza az esti sóvárgást, éjjeli falásrohamokat?

Nyilván nem az a probléma, ha egyszer-kétszer előfordul, hiszen megkóstoljuk a sütit a vendégségben, ropogtatjuk a pattogatott kukoricát a moziban, a gond akkor kezdődik, ha szokássá válik.

Ha este rendszeresen ránk törnek a falási rohamok, az arra utal, hogy a nappali étrendünkkel voltak problémák. Kihagytunk esetleg egy étkezést, kevés kalóriát vittünk be, egyoldalú, tápanyagszegény étrendet folytattunk, vagy alacsony kalóriatartalmú ételekkel próbáltunk súlyt veszíteni.

Szoktam mondani, a szervezet nem hülye, nem lehet becsapni, vagy nem sokáig.

Ha napközben nem viszünk be elég kalóriát, akkor éjszaka a testünk - éhséggel- jelezni fog. Ennek elkerüléséhez fontos, hogy ne menjünk egy bizonyos kalóriaszint alá (ez 1300 kalória felnőtt embernél, ez alá semmiképp sem ajánlott menni).

Természetesen a napi kalóriabevitel függ a testtípustól, a fizikai aktivitástól, nőknél a menstruációs ciklustól is.

Sokszor eszünk bánatunkban vagy örömünkben, netán unalmunkban, melyet érzelmi evésnek hívunk és kontrollálhatjuk stresszoldással, légzőgyakorlatokkal, meditációval, tudatos odafigyeléssel, stresszkezeléssel.

A stressz és az étkezés összefüggését több tanulmány is kimutatta már, a fenti felsorolásból kihagytam, de mindenképp hozzátenném, hogy a rendszeres sport is segít a problémán.

Az éjjeli falásrohamnak sok negatív hatása van, nemcsak a súlygyarapodás az egyetlen, hanem emellett a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is emeli, és a magas koleszterinszintért is felelőssé tehetőek az esti nassolások, különösen, ha szokássá válnak.

A megoldás abban keresendő, hogy kiegyensúlyozott és tápanyagdús ételekkel töltjük meg a hasunkat a nap folyamán, nem elhagyva olyan fontos étkezéseket, mint a reggeli, vagy az ebéd, sok vizet kell inni és minden napunkba beiktatni az a kevés 20-30 perces mozgást.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.