Menü

Természetes szúnyogriasztók

Már megszokhattuk, hogy a kellemes idővel együtt megjelennek a kellemetlen rovarok is. De ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk a szabadtéri programokról! A mai szúnyogfajok már igen agresszívak, és egyre több egzotikus betegségeket hordozó fajt fedeztek fel hazánkban. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a védekezésre ellenük. A boltokban kapható termékekben káros adalékok, káros illatanyagok, szintetikus vegyületek és veszélyes vegyszerek találhatóak.

Amellett, hogy vegyi anyagokból állnak, egyszer használatos műanyag csomagolásokba kerülnek, melyek így nem csupán az egészséget, hanem a környezetet is károsítják.

Mivel a jó idő beköszöntével, előszeretettel tartózkodunk a kertben, teraszon, ezért elsőként nézzük meg, milyen növényekkel vegyük körbe magunkat, hogy a vérszívók még csak a portánkra se vetődjenek. Természetesen garancia semmire sincs, de egy próbát megér.

A rozmaring, olyan aromás illóolajokat tartalmaz, amelyeket a moszkitók nem igazán kedvelnek. A növény szereti a napsütést, a jól száradó, homokos talajt. Cserépben is elél, télre pedig érdemes bevinni a lakásba és egy hűvösebb helyiségben kivárni a hideg végét. Ehetünk nyers fokhagymát, de szedhetjük kapszula formájában is, ha állandóan meglepnek a szúnyograjok. Bőrünkön keresztül kipárologva a szaga taszítani fogja a kis vérszívókat. A levendula aromáját ki nem állhatják a szúnyogok.

Plusz pozitívum, hogy a nyár elejétől egészen őszig virágozhat. Nem utolsó szempont, hogy a levendula nagyon szép éke lehet a kertünknek, illetve gyógynövény hírén, számtalan textúrában különböző bajokra is megoldást nyújthat.. A bazsalikom gyorsan és könnyen felnevelhető. Kezdő kertészek is nyugodtan kipróbálhatják az ültetését ugyanis, végtelenül egyszerű a nevelése. Mindemellett csodálatos fűszernövénnyel és szúnyogriasztóval bővül a kert. A bazsalikom levelek tartalmaznak egy olyan olajfajtát, amely kellemetlen hatással van a szúnyoglárvákra. Éppen ezért, a legjobb hely a bazsalikom ültetésére, ha vízforrás közelében helyezzük el, így hatékonyan megakadályozhatjuk a szúnyoglárvák kikelését.

Az utóbbihoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a borsmenta is. Ha viszont gyors segítségre van szükség, akkor felapríthatjuk a leveleit, mellyel rövid időn belül, erős illatot szabadíthatunk fel. Abban az esetben, ha házi kedvencünk egy macska, akkor biztos, hogy jó választás lesz számunkra a következő növény. Amennyire a cicákat vonzza; annyira taszítja a szúnyogokat a macskafű. És ha nekünk a szúnyogok ellen mégsem válna be, kínáljuk fel a cicánknak.

A citromfűről, már biztos, mindenki hallott, esetleg van is otthon egy eldugott polc sarkában. Ez a virág, sokkal hatékonyabb, mint a nagy áruházakban található vegyi és adalékanyaggal töltött gyertyák. Így bátran használhatjuk a rovarok ellen.

A fent megnevezett növényeket összekeverve olajokkal, krémekkel, a bőrünkre kenve magunkat is védhetjük a szúnyogokkal szemben. Ha azonban, nem értünk a kenceficék keveréséhez, meg időnk sincs rá, akkor, biztos vagyok benne, hogy a kézműves vásárokban találkozunk olyan eladóval, aki gyógynövényekből készít ilyen sprayt vagy kenőcsöt. De ha tanácstalanok lennénk az interneten számos természetes szúnyogcsapda, spray recept megtalálható. Az, hogy melyik lesz nálunk a befutó, az csak a kipróbálások után derül ki.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.