Menü

Gyógynövényes ülőfürdők – melyik mire jó?

Egy kellemes, meleg vizű fürdő már önmagában is számos jótékony hatással bír. Ilyen például az, hogy a véráramlás fokozása révén elősegíti az általános gyógyulási folyamatokat, valamint csökkenti a vérnyomást és a stresszt. Ezen kívül fájdalomcsillapító és relaxáló hatása is bizonyított, illetve különböző bőrbetegségek és húgyúti fertőzések kiegészítő kezelése.

Nem véletlen tehát, hogy a wellness részlegek elengedhetetlen eleme a gyógyfürdő vagy a gyógynövényes fürdő, hiszen, ha nem egészségügyi okból, hanem csak kikapcsolódni vagy pihenni megyünk, akkor is elégedetten fogunk távozni.

Bár a legjobb módja az ülőfürdőnek az, ha a fürdőkádat töltjük meg forró vízzel, sok esetben nincs lehetőségünk erre, mivel például csak tusoló áll rendelkezésre. Erre persze van megoldás, hiszen elérhetőek kifejezetten toalettre készült ülőfürdő edények, valamint egy egyszerű – természetesen megfelelően kitisztított - lavór is megfelel a célnak.

A gyógynövényes ülőfürdőket készíthetjük illóolaj hozzáadásával is, azonban a legjobb, ha szárított gyógynövényeket használunk. A leggyakrabban alkalmazott gyógynövények a kamilla, a cickafark, a körömvirág és a zsurlófű, de találkozhatunk citromfűből, nyírfalevélből és zöld teából készült fürdőkkel is.

A kamillás gyógyfürdő talán a legismertebb mind közül. Számos probléma nyújt megoldást, de legfőképp felfázásra, hólyaghurutra ajánlják. Antibakteriális hatással bír, nyugtatja az irritált bőr, valamint a bőrön található apróbb sérülések gyógyulását is elősegíti. Ehhez a fürdőhöz mindössze 3-4 evőkanálnyi szárított kamillavirágot kell leforráznunk vízzel, amit 10 perc állás után leszűrűnk és a fürdővízhez adunk.

Szintén felfázásos betegségekre nyújt alternatív kezelési módot a cickafark, a körömvirág és a zsurlófű is, melyek a már említett antibakteriális hatás mellett gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. A cickafarkat egyébként használják menstruációs fájdalmak csökkentésére is, nem csak ülőfürdőként, hanem teaként fogyasztva is.

A citromfű általános görcsoldó és fájdalomcsillapító hatásáról ismert, így a menstruációs görcsökkel küzdő nőknek kifejezetten ajánlott a ciklus előtt több ilyen fürdőt is venni.

A nyírfalevél rendkívül jó vízhajtó, illetve nem csak antibakteriális, hanem vírusellenes tulajdonságokkal is bír. Ennek köszönhetően nem csak felfázásra, hólyaghurutra alkalmazzák, hanem vesegyulladásra is, mely esetben fontos a megfelelő folyadékpótlás is.

A zöld teát bár ritkán hallhatjuk ülőfürdő alapanyagként említve, mégis számos előnye ismert ebben a formában. Teaként fogyasztva is jótékony hatással van szervezetünkre, azonban vízbe áztatva csökkenti az izomfájdalmat, nyugtatja, valamint fiatalítja és feszesíti a bőrt. Antioxidáns tartalma is kiemelkedő, aminek az imént említett öregedésgátló hatását köszönheti.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.