Menü

Súlyos következményekkel járhat a reflux

Egyre többeket és egyre fiatalabb korban érint a refluxbetegség. Erről a sokarcú, változatos tüneteket okozó civilizációs betegségről fog szólni a cikkünk.

Refluxnak, „visszafolyásnak” azt a jelenséget nevezzük, amikor a nyelőcső alsó szakaszán lévő, a nyelőcsövet a gyomortól elválasztó záróizom valamilyen ok miatt nem zár rendesen, vagy a megemelkedett hasűri nyomás miatt alulról is megnyílik, és a gyomorsavval kevert táplálék egy része visszaszivárog a nyelőcsőbe, irritálja, károsítja annak legalsó szakaszát. A tünetek sokfélék lehetnek: émelygés, hányinger, mellkasi irritáció, gyomorégés, maró érzés a gyomorszáj körül, savas, rossz íz a szájban, köhögés.

Legjellemzőbb a gyakori gyomorégés és a mellkasban, illetve a nyelőcsőben kialakuló fájdalom. A típusos tünetek mellett jelentkezhetnek "nyelőcsövön kívüli" tünetek is, amelyek megtévesztők is lehetnek. Így például a maró gyomorsav hatására kialakult, szegycsont mögötti fájdalmat nehéz megkülönböztetni a koszorúsér-szűkület okozta panaszoktól.

A refluxot a civilizációs betegségek között tarják számon. Milyen életmódi tényezők segítik elő leginkább a kialakulását?

Elsősorban a táplálkozási szokásoknál kell keresni az okokat. A rendszertelenség, például a napközbeni étkezések kihagyása mellett az esténkénti nagy vacsorák, alkalmi, ünnepi evészetek elősegítik a reflux kialakulását. Túltelített gyomor mellett ugyanis a nagyobb hasűri nyomás miatt megrövidül a záróizom és fokozódik a gyomorsav termelése is. Nem véletlen, hogy manapság szinte minden második ember megtapasztalta már a reflux leggyakoribb kellemetlenségét, a gyomorégést!

A modern életvitelben az ülő életmód, a gyakori túlsúly, a rostszegény táplálkozás, a dohányzás és az alkohol, a stressz, de még a más krónikus betegségekre szedett gyógyszerek mellékhatása is hozzájárulhat ennek feltételeihez, a hasűri nyomás emelkedéséhez, a záróizom meggyengüléséhez. Az állapot súlyosbodásához vezet az is, hogy sokan múló, az életkorral együtt járó kellemetlenségnek tekintik a reflux tüneteit, és nem fordulnak vele időben orvoshoz.

Milyen következményekkel járhat a reflux elhanyagolása?

Több szervünket is súlyosan károsíthatja a nyelőcsőbe felszivárgó gyomorsav, és veszélyes szövődményekkel járhat, ha kezeletlenül hagyjuk. A szájüregbe kerülő gyomorsav tönkreteszi a fogzománcot, fogszuvasodáshoz, fogvesztéshez vezethet.

A nyelőcső nyálkahártyáján sebes felmaródást, bakteriális felülfertőződés nyomán nyelőcső-gyulladást, hegesedést, szűkületet, hosszabb távon elhanyagolva a nyálkahártya speciális elváltozását (Barret-nyelőcső), nyelőcsőrákot vagy életveszélyes vérzést is okozhat.

Mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a betegséget, illetve enyhítsük, ha már kialakult?

Ha refluxra utaló panaszok jelentkeznek, mindenképpen forduljunk orvoshoz! A kezelés kétirányú: egyrészt törekedni kell arra, hogy a gyomorszáj záróizma újra tökéletesen zárjon, másrészt akadályozni kell a gyomorsav túltermelődését. A gyógyszeres kezelés mellett a súlyos, nyelőcső elváltozásokkal járó esetekben (felmaródás, nyelőcsőszűkület, hegesedés stb.) műtét is szükségessé válhat.

A reflux kellemetlenségeinek és szövődményeinek elkerülését – az orvosi kezelés mellett - leginkább egy átgondolt életmódreformmal segíthetjük. Sok múlik az egyéni érzékenységen, ezért azt minden érintettnek saját magának kell megfigyelnie, hogy melyek azok az ételek, amelyek nála kiváltják a panaszokat. Többnyire a fűszeres, zsíros, nehezebben, lassabban emészthető, vagy egyszerre nagy adagban elfogyasztott ételek okoznak bajt, mivel ezek több ideig telítik a gyomrot.

A sav termelődését fokozó kávé, tea, a szeszes és szénsavas italok, zsíros ételek, ecetes savanyúságok fogyasztását és a dohányzást jobb kerülni. Inkább többször, kis adagokban együnk, és alapos rágás után, mert a lúgos kémhatású nyállal keveredve lenyelt étel gyorsabban emészthető, kevésbé terheli a gyomrot.

A reflux veszélyére gondolniuk kell a várandós kismamáknak is, mivel a növekvő magzat növeli a hasűri nyomást, a gyomorszáj átmeneti megnyílását eredményezheti. A jelentős túlsúllyal bajlódóknak – különösen, ha hasra híztak - azért is érdemes súlycsökkentő diétába fogniuk, mert a refluxot is enyhíthetik, elkerülhetik vele.

Jó tudni, kinek, milyen ételek jelenthetnek gyomorégés esetén gyors segítséget: például a keksz, a tej, a zabpehely, a főtt krumpli enyhítheti a gyomorsav túltengése miatti kellemetlenséget. Az éjszakai panaszok elkerüléséért ajánlatos lefekvés előtt négy órával már nem enni, és a refluxra hajlamosaknak érdemes megemelni az ágyuk fejvégi részét vagy magasabb párnát használni, hogy a visszaszivárgást ezzel is akadályozzák. A mozgás jó hatású, mivel az emésztést is serkenti, de a hasűri nyomást fokozó súlyemelést, kerékpározást, az ugrálással járó gyakorlatokat jobb kerülniük.

A derékban túl szoros ruházat is hozzájárulhat a refluxos tünetekhez. A stressz, a belső feszültség is növeli a gyomorsav termelődését, tehát ront az állapoton, viszont a nyugtatók szedése sem megoldás, mivel alkalmazásuk a gyomor záróizmát is lazítja.

Ezért a stressz oldásához törekedni kell a természetes stresszkezelő módszerek keresésére: egyénre szabottan a relaxálás, a meditáció, légzőgyakorlatok, a mozgás hatékony lehet.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.