Menü

Módszerek a nyugalmi pulzus csökkentésére

Ez a nagy erőfeszítés hosszú távon több negatív hatással is járhat. Ilyen lehet például a szédülés, fokozott fáradékonyság, nagyobb hajlam a vérrögösödésre. A magas nyugalmi pulzus szívelégtelenséget, vagy akár hirtelen halált is okozhat.

A normál pulzus 60 -100 ütés/perc között van felnőttek esetében, gyerekeknél ennél magasabb. Könnyedén tudjuk ellenőrizni saját pulzusunk a következőképpen: mutató és középső ujjunkkal tapintsuk ki az ellentétes kéz csuklóján a pulzust a csont és az inak közötti részen.

Egy percig számoljuk a lüktetések számát, így megkapjuk a nyugalmi pulzust. Ennél egyszerűbb módszer a vérnyomásmérő használata, hiszen ma már mindegyik mutatja a pulzus értéket is. Jó, ha tudjuk, a pulzusszámot befolyásolja az életkor, a genetika, az edzettség vagy épp az aktuális betegségek.

Nézzünk meg mi az a 6 dolog, ami bizonyítottan csökkenti a nyugalmi pulzusszámot:

1. Kerüld a hőséget!

Minél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabban ver a szív. Ennek az az oka, hogy a szív ilyenkor gyorsabban dolgozik, hogy szervezetünk jobban tudjon alkalmazkodni a megváltozott környezeti állapotokhoz. Annak érdekében, hogy elkerüljük a szív túlzott munkáját, amikor csak lehetséges a nyári időszakban maradjunk hűvös helyen és ne feledkezzünk meg a megfelelő hidratálásról sem.

2. Mozogj rendszeresen!

A pulzus fizikai megterhelés, sportolás közben növekszik. Ilyenkor a szív erősebben és hatékonyabban pumpálja a vért, hogy az izmok megnövekedett oxigénigényét ki tudja elégíteni. Rendszeresen végzett edzés hatására, nyugalmi állapotban, a szív könnyebben képes fenntartani a normál pulzusszámot.

3. Egyél több halat!

Az edzés mellett az egészséges táplálkozás is rendkívül fontos. A halfogyasztás növelése az American Heart Association tanulmánya szerint alacsonyabb nyugalmi pulzust eredményez. Ha nem szereted a halat, a halolaj-étrendkiegészítőkkel tudod elérni a kívánt pozitív hatást.

4. Csökkentsük a stresszt!

Minél magasabb a stressz szint, annál magasabb a pulzusszám. Hiába próbálod egyensúlyba hozni a munkát és a magánéletet, még sincs elegendő idő az összes feladat megvalósításához? MEDITÁLJ! A stressz megszüntetésének gyors és egyszerű módja a meditáció gyakorlása az elme pihentetése érdekében.

5. Figyelj a légzésre!

A pulzusszám csökkentésének gyors és egyszerű módja a légző gyakorlatok gyakorlása. Lélegezz be lassan öt másodpercig, majd lélegezz lassan ki 15 másodpercig. Gyakorold naponta legalább öt percig.

6. Felejtsd el a cigarettát!

Nem meglepő, hogy a dohányzás számtalan negatív hatással van az ember egészségére. A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ szerint ez magában foglalja a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a tüdő és egyéb rák kockázatának növekedését. Ezen felül kimutatták, hogy a dohánytermékek növelik a nyugalmi pulzusszámot .

Amikor a testbe nikotin kerül, az erek és az artériák összehúzódnak, és a szívnek plusz munkát kell végeznie a vér pumpálásához. Jó hír, hogy már a dohányzásról való leszokás után 24 órával csökken a nyugalmi pulzus.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.