Menü

Igénytelen szobanövényeink

„Ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet”, tartja a mondás. Én szeretem a virágokat, de valamiért ők nem szeretnek engem, nem bizonyulnak sajnos nálunk hosszú életűnek. A mai cikkben összegyűjtök néhány könnyen tartható és mutatós, ám sok munkát nem igénylő cserepes virágot.

Vannak, akiknek nincs idejük és energiájuk szobanövényeket tartani, gondozni, ezért hamar elpusztulnak a virágaik. A következő növénykék azonban igazi túlélők, akkor is, ha olykor elmarad az öntözés, nem elég a napfény és tápoldatra sincs lehetőségünk.

Elsőként említi virágokkal foglalkozó ismerősöm a viaszvirágot, állítólag szinte észrevétlenül fejlődik, nem kell átültetni sem akkor is meseszép virágokat hoz, ha nincs időnk foglalkozni vele.

Létezik úgynevezett majomfa vagy pozsgafa, mely szintén egy pozsgás növény. Gondozása a az időhiányban szenvedőknek sem probléma, annyire egyszerűen tartható növény.

A kúszó filodendron Közép-Amerika esőerdeiben honos gyorsan növekvő kúszónövény. Hazánkban kifejezetten népszerű, mivel meglehetősen igénytelen növény, szív alakú zöld leveleivel díszíti a környezetét.

A törpebors sem igényel különösebb gondozást, teljesen átlagos fény-, víz- és páraigényű, s nagyon mutatós, fénylő, szív alakú, csíkos levelekkel büszkélkedik.

A vitorlavirág a kontyvirágfélék családjába tartozik, Kolumbia és Venezuela területéről származó növény. Márciustól, szeptemberig virágzik. Jó választás olyan helyiségekbe, ahol viszonylag kevés a fény. Előnyös tulajdonsága, hogy nemcsak a levegő szén-dioxid tartalmát csökkenti, hanem más káros anyagok mennyiségét is.

A sárkányfa is ideális a rohanó hétköznapjaink mellé, mivel könnyen gondozható és szép is, így ajánljuk a lakás díszének ezt a fajta pálmát is. Nem zavarják sem a hűvösebb, sem a huzatosabb és árnyékosabb körülmények.

A mozaiklevél hatalmas és színes levelei szembetűnőek, mutatós és ráadásul könnyen kezelhető szobanövényként tarthatjuk számon. Nem igényel tápoldatot sem.

Zámiának hívják a következő pálmafélét, interjúalanyom szerint legényvirág néven is ismert. Megnyugtat, hogy „nekem való”, nem igényel különösebb gondozási tudnivalót, mégis dekoratív. Vigyázat, nagyra növő fajta!

A kukoricalevél Japánból származik és a liliomfélék közé tartozik. Meglehetősen igénytelen szobanövény, mégis gyönyörű virágokat hoz.

Elviseli a rövidebb ideig tartó szárazságot, huzatot, meleget, és a hideget is. A kukoricalevél angol neve Cast-Iron Plant azaz “öntöttvas növény”, mely a növény szívósságára, jó ellenálló képességére utal.

Vicces nevű ás annál könnyebben gondozható az úgynevezett anyósnyelv, mely jól tűri a napfényt és az árnyékot egyaránt. Mint a legtöbb szobanövény, kiválóan tisztítja a beltéri levegőt ez a fajta növény is.

A borostyán is rendkívül népszerű örökzöld futónövény. Igénytelen körülményeket is jó tolerál.

A buzogányvirág trópusi jellege miatt is kedvelt, gondozása egyszerű.

A rákvirág szintén ideális választás a fenti feltételekre, ez a növény is az átlagos hőmérsékletet kedveli, könnyen alkalmazkodva a körülményekhez, nem igényel nagy napfényt és mutatós.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen növényeket érdemes tartani otthonunkban, ha sem időnk, sem energiánk velük foglalkozni és növényszakértők sem vagyunk. Nos a fenti összeállítással szerettünk volna ebben némi segítséget nyújtani.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.