Menü

Pajzsmirigyproblémáink: jódhiány és tünetei

Pajzsmirigybetegség és jódproblémák: se a túl kevés, se a túl sok nem jó! Mint tudjuk a pajzsmirigy betegségekért sok esetben a jódhiány a felelős. A pajzsmirigy megfelelő működéséhez a jód nélkülözhetetlen, ám nem mindegy, hogy mikor és mennyi kerül a szervezetbe.

Azt, hogy pontosan milyen tünetek jelzik a jódhiányt, s mennyire van belőle szükségünk, máris összefoglaljuk!

Sajnos tény, hogy hazánkban a termőföldünk jódban szegény, ezért jódbevitelünk sokszor alacsonyabb a kelleténél, természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek szednie kell kontroll nélkül a jódtartalmú étrendkiegészítőket, hiszen a túlzott bevitel is problémákat okoz és felborítja a pajzsmirigy működését.

A jódozott konyhasó fogyasztásával az utóbbi években országunkban jelentősen csökkent a jódhiányban szenvedők száma, azonban így is előfordulhat a hiányos állapot. A jód kétélű fegyver, hiánya következtében általában pajzsmirigy-alulműködés alakul ki, míg a túlzott jódfogyasztás autoimmun pajzsmirigybetegségeket okoz, túlműködést, göböket.

Szükségünk van jódra, különösen a várandósok esetében kell erre figyelni, ám néhány magzatvédő vitamin túl sok jódot tartalmaz.

A pajzsmirigybetegségek tüneteiről már írtunk korábban, van, ami szabad szemmel is érzékelhető és látható (például a nyakmérete, nyelési nehézségek, fáradtság, hajhullás, száraz bőr, indokolatlanul gyors hízás diéta és mozgás ellenére – ezek mind pajzsmirigy alulműködést jeleznek).

A pajzsmirigy alulműködés vérvétellel mutatható ki, erre léteznek akár gyorstesztek is, melyek előnye, hogy otthon könnyen és gyorsan elvégezhetőek. Napjainkban gyakori probléma, hogy baj esetén egyből a jódpótlást javasolják, de a jódszintet nem határozzák meg ehhez.

Mennyi jódra van szükségünk?

A napi szükségletünk életkoronként más és más:

1 éves korig napi 50 mikrogramm, 2-6 éves kor között napi 90 mikrogramm, 7-12 éves kor között napi 120 mikrogramm, felnőtt korban napi 150 mikrogramm jód szükséges, mely terhesség és szoptatás idején napi 200 mikrogramm is lehet.

A jódhiány tünetei között előfordulnak a fent említett, pajzsmirigy alulműködésre utaló tünetek mellett még a kedvetlenség, levertség, gyerekeknél növekedési- és fejlődési zavarok, koncentrációzavarok, székrekedés és a folyamatos fázás érzet.

Jódhiány amiatt is kialakulhat, ha szervezetünk elég jódot kap, azonban mégse tudja azt megfelelően hasznosítani, a jód nem tud ugyanis felszívódni, ezek okai általában különböző betegségek lehetnek, illetve vannak olyan gyógyszerek is – pl. egyes szívgyógyszerek és pszichiátriai készítmények -, amelyek miatt a szervezet nem tudja hasznosítani a jódot. A szelénhiány is okozhat pajzsmirigybetegséget, ezért ennek pótlására is figyelni kell, mert a szelén elengedhetetlen a pajzsmirigy optimális működéséhez.

A személyre szabott kezelés és a jód pontos adagolásának megválasztása mindenképpen endokrinológus feladata.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.