Menü

A helyes fogmosás alapjai

Fogaink egy életen át tartó mindennapos gondozást igényelnek, ami magában foglalja a megfelelő szájápolási termékek beszerzését, illetve a rendszeres fogorvosi viziteket is. Mire ügyelj fogmosásnál? Milyen eszközökre van szükség a szájhigiénia fenntartásáért?

Egy jó szájápolási rutin feladata, hogy megakadályozza a lepedék és a fogkő felhalmozódását a fogakon, valamint segítsen megelőzni a fogínybetegségeket és fogínygyulladást. Az alapos fogápolás biztosítja, hogy fogaid hosszabb ideig egészségesek maradjanak, ám a feladat nem a fogmosásnál ér véget.

Az olyan fogászati problémák, mint a fogszuvasodás és az ínybetegségek nemcsak fogvesztéshez vezetnek, hanem olyan súlyos, krónikus betegségekhez is hozzájárulhatnak, mint a szívbetegség, a stroke, az ízületi gyulladás és a cukorbetegség.

A hagyományos fogkefék, az elektromos fogkefék, a fogselyem, a megfelelő fogkrémek, a szájvizek, a nyelvtisztítók, a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálatok és az egészséges táplálkozás mellett fontos szerepet játszanak a fogak egészségének megőrzésében. A fogakon kívül az optimális szájápolás a teljes szájüreg gondozását magába foglalja, beleértve az ínyt és a fogak közötti területeket is.

A rendszeres fogmosás fontos, de a helyes technika alkalmazása is elengedhetetlen. Fogkefédet úgy válaszd ki, hogy a mérete megfelelő legyen, lehetővé téve, hogy a fogak minden felületéhez hozzáférj.

Tartsd a fogkefét 45 fokos szögben az ínyhez képest.

A fogak külső, belső és rágófelületeit is mosd meg alaposan. Gyengéd, rövid mozdulatokkal előre-hátra, körkörösen mozgasd a fogkefét fogmosás közben.

Mivel a nyelv is a lepedéket okozó baktériumok tárháza lehet, tisztítsd meg azt is gondosan.

A szájvizes öblögetés a reggeli és az esti fogmosás után hozzájárul a fogak és az íny egészségéhez. Remek higiéniai kiegészítőként csökkenti a lepedéket, és felveszi a harcot a szájban található baktériumokkal, így felfrissíti a leheletet és véd a rossz lehelet ellen is. A fogselyem rendszeres használata pedig eltávolítja azokat az ételmaradványokat és a foglepedéket, amelyeket a tükörben nem látunk, és a fogkefénk már nem ér el.

Hogyan találd meg a legjobb fogkefét?

Az igényeidnek legmegfelelőbb fogkefét az alábbi kritériumok alapján választhatod ki:

Teljesítmény: A terméktesztek során azt vizsgálják, hogy mennyi lepedéket távolít el az adott termék a fogmosás során.

Keménység: A közepes keménységű fogkefék használata ajánlott, kivéve, ha érzékenyek a fogaid, illetve az ínyed, mert ilyenkor inkább a puha fogkeféket válaszd.

Méret: Ha kisebb az állkapcsod, érdemes a fogkefe fejét is ennek megfelelően kiválasztani.

A napi szájápolást már a legelső fogak kibújásánál érdemes elkezdeni. A gyermekeknek kifejlesztett termékek között már babakortól kezdve megtalálhatjuk az ideális eszközöket a kicsik számára. A babafogkrém a hagyományos fogkrémeknél kíméletesebb, és fluoridot is tartalmaz, ami hozzájárul a fogak egészségéhez.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.