Menü

A méhpempő jótékony hatásai

A méhpempő egy természetes táplálékkiegészítő, amelyet a fiatal dolgozó méhek garatmirigy-váladékából nyernek ki. Ez a fehéres, kocsonyás anyag a fiatal méhek és a méhkirálynő táplálására szolgál a természetben, azonban a népgyógyászatban már régóta ismert az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása is.

A méhpempő rendkívül tápláló, emellett antibakteriális, antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakran alkalmazzák étrendkiegészítőként különböző fizikai és krónikus betegségek kezelésére.

1. Immunrendszererősítés

A méhpempő természetes immunerősítő készítmény. Összetevői belsőleg segítik a szervezet védekezőképességét, így hatékonyabban elkerülhetjük a betegségeket és az egészségügyi problémákat. Antibakteriális, gombaölő és vírusölő tulajdonságainak köszönhetően a méhpempő fokozhatja a szervezet természetes immunválaszát idegen baktériumokkal és vírusokkal szemben. Emellett a káros szabad gyökök megkötését is támogatja, így a betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti, sőt, öregedésgátló hatása is van.

2. Diabétesz

A méhpempő nem összetévesztendő a mézzel – alkotóelemeiben teljes mértékben különbözik a méztől, így azt cukorbetegek is fogyaszthatják. Szerencsére nem tartalmaz olyan mennyiségű glükózt vagy fruktózt, amely károsan befolyásolná a vércukorszintet.

A méhpempő elősegíti az anyagcsere folyamatokat, jó hatással van a hasnyálmirigyre, szabályozhatja a vércukorszintet, így cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciában szenvedőknek is előnyös lehet fogyasztása.

3. Hormonális egyensúly

A méhpempő szedése nagy mértékben hozzájárulhat a hormonális egyensúly visszaállításához és a petefészek egészségéhez. Nők esetében PMS tünetek enyhítésében is segítségünkre lehet, emellett a menstruációs ciklust is szabályozhatja rendszertelen ciklus esetén.

A termékenységre is jótékony hatással lehet a tiszta méhpempő. Szedésével növelhetjük a teherbeesés esélyét, hiszen a peteérés elősegítésében játszik fontos szerepet. Ebben az esetben érdemes a babaprojekt előtt néhány hónappal elkezdeni szedését.

A méhpempő a férfiak esetében is kedvezően hat a potenciára, hiszen a növelheti a tesztoszteron termelődését, javítja a nemi vágyat és természetesen fokozza a spermák mobilitását.

4. Változókor, menopauza

A méhpempő kezelheti a klimax tüneteit is. A menopauzánál a hormonok keringésének csökkenése áll fenn, amely fizikai és mentális egészségünkre is hatással lehet. Ekkor olyan nem kívánatos tünetek is jelentkezhetnek, mint a fájdalom, memóriazavar, depresszió vagy szorongás.

Egy posztmenopauzás nőket vizsgáló tanulmányban felismerték, hogy naponta 800 mg méhpempő fogyasztása akár 12 nap után hatékonyan csökkentheti a hátfájást és a szorongást.

5. Memóriajavítás

A méhpempő fokozhatja az agyműködést. Acetilkolin tartalma javítja a memóriát és növeli a koncentrációképességet, így karban tudjuk tartani az emlékezőképpeségünk. Fogyasztásával táplálhatjuk agysejtjeinket, így stresszhormon-szintünk alacsonyabb, központi idegrendszerünk pedig erősebb lesz. Főként a méhpempő antioxidáns tartalmának köszönhető az agyra és az idegszövetre kifejtett csodálatos védőhatás.

6. A fáradékonyság leküzdése

A méhpempő fogyasztásakor gyakran az elsőként tapasztalható jótékony hatás az energiaszint növekedése. A pempőben található előhormonok és nyomelemek nagymértékben növelik a szervezet energiatermelését, így sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat akár néhány nap után is.

A megfelelő pihenéshez is tökéletes táplálékkiegészítő, hiszen segíti a melatonintermelést, így könnyebben alszunk el, emellett pihentetőbb lesz alvási ciklusunk is.

Amennyiben megfelelő minőségben és elegendőt alszunk, máris kiegyensúlyozottabbak lehetnek mindennapjaink. Energikusabb reggelek, több erő dolgozni, sőt, a sportoláshoz sem leszünk túl kimerülve, mielőtt belekezdenénk!

7. Bőrünk egészsége

A méhpempő segítheti a sebgyógyulást és a bőr gyorsabb regenerálódását, akár szájon át, akár külsőleg alkalmazzuk. Antibakteriális hatásának köszönhetően tisztán és fertőzésmentesen tudja tartani a sebeket, emellett segít a gyulladásos bőrbetegségek leküzdésében. A pempő felturbózza a bőr kollagéntermelését, mely a bőr helyreállításához szükséges szerkezeti fehérje – így a sebek gyorsabban gyógyulnak, emellett bőrünk fiatalos marad.

Alkalmazása hatásos lehet akné és problémás arcbőr esetén is, hiszen a felgyorsult heg- és sebgyógyulás segítségünkre lehet a tiszta összkép eléréséhez.

Étrend-kiegészítőként fogyasztva a méhpempő természetes állapotban (gélszerű anyagként), por vagy kapszula formájában kapható. Bár a méhpempő még mindig egy széles körökben kutatott anyag, a jelenlegi kutatások napi 300-6000 mg között javasolják a beviteli mennyiséget.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.