Menü

Mi az a dopamin öltözködés?

Ki gondolná, hogy van kapcsolat az öltözködésünk és a közérzetünk között? A színes ruhák vajon tényleg segítenek abban, hogy boldogabbak legyünk, hogy jobb legyen a hangulatunk? Ezekre a kérdésekre a „dopamine dressing”, azaz a dopamin öltözködés adhat választ, erről írunk mai cikkünkben.

Ha egy pillantást vetünk a legnagyobb divatházak kollekcióira, láthatjuk a sok színes, tarka, szinte a „mindent mindennel” önkifejezési stílust. Divat a színes, könnyed és bohókás öltözködés, a feltűnő kiegészítők, a vidám minták.

Sokak szerint az élénk színű ruházat és a boldogság szoros kapcsolatban áll egymással ennek pedig neve is van: „dopamine dressing” (azaz a „dopamin öltözködés”).

Mi az a dopamin?

A dopamin az agyban elsősorban a jutalmazásért és a boldogságérzetért felelős. Amikor nagy mennyiségű dopamin szabadul fel a szervezetünkben, jobb a hangulatunk, megnő a boldogságérzet, nő az önbizalom. A színek hatással vannak a közérzetünkre, erre már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hiszen már az ókori egyiptomi kultúrában is felfigyeltek a színhasználat hatásaira.

Ma is ismert, hogy a hűvös árnyalatok segítenek a koncentráció fokozásában, a zöld megnyugtat, amíg a meleg színek, mint a piros, izgalmat és vágyat ébresztenek. A nyugati kultúrákban a fehér a tisztasághoz, a békéhez kötődik, amíg a közel-keleti és ázsiai országokban a halált és a gyászt szimbolizálja.

A dopamin öltözködésnek melyek a ruhadarabjai, színei?

A dopamin öltözék nem egyetlen szín vagy konkrét ruhadarab, hanem olyan öltözködési stílus, melytől viselőjének hangulata javul, magabiztosabbá válik, vidámabb lesz, ez pedig egyéni érzéseken, benyomásokon alapul. Egyes ruhadarabok képesek arra, hogy viselésük közben megváltoztassák a közérzetünket.

Van, aki egy fekete „outfit”- ben érzi magát magabiztosnak, más esetleg színesebb ruhákkal érzi ugyanezt.

Sokaknál évszak és időjárásfüggő, s mondjuk nyáron szívesebben viselik a világos, színes, tarka holmikat, mások pedig pont a téli szürke hétköznapokat szeretik feldobni árnyalatokkal, mintákkal, szivárványszínekkel.

Öltözzük magunkat boldogra – javasolják pszichológusok. Fedezzük fel, nekünk melyik színek, ruhadarabok és szabások szereznek nekünk örömet, és viseljük ezeket bátran.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?