Menü

Otthoni kondigépeink rendszeres karbantartása

Otthon sportolni sok szempontból kényelmes és az időbeosztásunk szempontjából is kedvező, hiszen rugalmasan elvégezhetjük napi edzéseinket, s még terembérleti díjat sem kell fizetnünk, nem kell másokkal együtt kondiznunk és a kinti időjárás sem befolyásoló tényező. Jómagam évek óta a szabadban szeretek futni, ám 3 kisgyermek mellett momentán a hosszabb téli szünetben nem kérdés, hogy mennyire áldás egy otthoni edzőeszköz.

A bevezetőben említett előnyök azonban nem tartanak sokáig, ha nem figyelünk egy olyan kardinális dologra, mint eszközeink karbantartása, ápolása. Ezalatt értem a szilikon spray használatát, mely futópadokhoz nélkülözhetetlen, de szobakerékpárokhoz, elliptikus trénerekhez, evezőpadokhoz, csocsó asztalokhoz, szinte bármely fitnesz eszközhöz szükséges lehet, mely karbantartást igényel.

Miért kell elvégezni a karbantartást?

Nos, mert drágán vásárolt gépeinket szeretnénk sokáig megszokott minőségükben használni, szeretnénk, hogy sokáig szépek és ápoltak, jól működőek legyenek!

A futópadok már a komolyabb sporteszközök közé tartoznak, ezért időnként egy kis karbantartással számolni kell, ha szeretnénk, hogy hosszú távon is tökéletesen működjenek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy „hozzá nem értőként” folyamatosan barkácsoljuk, szétszereljük és hasonlók, mindössze annyi teendő van, hogy évente egyszer le kell ellenőrizni a csavarokat és egy kicsit megolajozni, mert ez nagyban befolyásolja a gépek élettartamát.

A futópadok legfontosabb karbantartása a futószalag olajozása. Minden kondigépnél alap azok tisztán tartása, a fogantyúk langyos vízzel történő lemosása, a gépek környezetének kiporszívózása.

Nagyon ajánlott a gépek alá speciális szőnyeget tenni.

Egy edzés sikeressége sok mindenen múlik, de alapvető fontosságú, hogy a gépek biztonsággal használhatók legyenek, s nem mindegy milyen állapotban vannak. Számos gép mozgó elemekkel működik, a fogantyúk és ülőkék is idővel elhasználódnak. A minőségi kondigépek egyik fő ismérve a tartósság, ez pedig rendszeres ápolással, ellenőrzéssel, karbantartással, kenéssel, tisztítással, s a rendeltetésszerű használattal érhető el, biztosítva a gépek biztonságos és hatékony működését.

Bár a kondigépek gyártói legtöbb esetben többéves garanciát adnak termékeikre, emellett a megelőzésen alapuló, karbantartási ütemezésre is javaslatot adnak. Ezt az útmutatót pedig a gépek használatba vételétől érdemes figyelembe venni.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.