Menü

Kutya karácsony

Sokunknál a kutya családtag, nem nálunk, hanem velünk él, teljes értékű része a családi csapatnak és ez így van az ünnepek alatt is, mint például karácsonykor.

Örökbefogadott kutya gazdája vagyok, akinél hálásabb lény nincs kerek e Földön. Próbálok jó gazdi lenni, mindent megadni, de következetes is lenni, mert apró dolgokból, igen nagy gond lehetnek, ha nem figyelünk eléggé.

Nálunk a kutyus kinti-benti tartással él, mi azt jelenti, hogy napközben bent hesszelhet, ha úgy tartja kedve, bent is alszik, de alapvetően a kertes ház adta lehetőségek kiaknázásával az ideje jó részét kint tölti. Amikor jönnek az ünnepek, többet van bent, velünk, hiszen ennek ő is része, viszont ez azzal jár, hogy őt is érinti a vendégség, a fenyőfaállítás, a finom illatok, az ajándékok, vagyis minden, ami például a karácsonnyal jár. Ennek komoly veszélyforrásai is lehetnek, amire, mint felelős gazdinak, oda kell figyelnünk.

Először is a fenyőfa állítása körüli dolgokat nézzük. Egy fa megváltoztatja a teret, mellette szúr, amihez nem biztos, hogy hozzá van szokva az eb. A fagyanta sem kellemes, ha beleragad a szőrébe, mert szinte kiszedhetetlen, maximum az olló segít. A törékeny díszek élesek lehetnek, amibe lelépve, sebeket okoz a mancsokon. A kampók, hegyesek, belelépve, lenyelve komoly sérüléseket eredményez. A vizet tartalmazó fenyőtalpak sem éppen veszélytelenek, mivel a fák nevelésénél sokszor rovar irtószereket használnak, amik kiáznak a vízben álló fák törzséből, ez pedig nagyon mérgező.

Mindig takarjuk le a talpakat, hogy ne lafatyoljon bele az ebedli. Szóval egy szó, mint száz, a fát helyezzük olyan helyre, hogy a kutya ne érje el feltétlenül, ne tudja leszedni a díszeket, próbáljuk meg a fát stabilizálni, mert a nagy örömben bizony könnyen borul. Az ajándékokat ne tegyük a rágcsálni kívánó szőrgombócok orra elé, de ha mégis, ne hagyjuk velük egyedül, mert a csomagoló papír tépkedése szuper játéknak tud bizonyulni, ha pedig sokat lenyel belőle, a papír gombóccá alakulva a bélben csúnya elzáródást okozhat.

Az ünnepi menü sem feltétlenül a kutyák barátja. Ilyenkor egy bentlakásos blökit hajlamos a család minden tagja etetgetni, mert hát „neki is jár, hiszen karácsony van” és „de olyan édesen kéri”. Na, igen, ezzel nem is lenne nagy gond, csak hogy a kutyák is tudnak gyomorrontást kapni, és egy gyomorgörcs, vagy hányás nem éppen ünnepi. A másik nagyon fontos kérdés ebből a szempontból, hogy legyünk tisztában azzal, hogy a négylábúak mit ehetnek. A csokoládé nem tesz jót nekik!

A csokoládé fő összetevője a kakaó, ami metilxantin alkaloidokat tartalmaz. Koffein és teobromin van benne. Utóbbiból egészen kicsi mennyiség is halálos adag lehet egy kutya számára. Ne felejtsük el, hogy a szaloncukor csoki bevonata is éppen elég lehet egy érzékeny, vagy kisebb testű kutyinak ahhoz, hogy mérgezés tüneteit produkálja. A mérgezés tünetei közé tartozik a zihálás, remegés, hányás, nyáladzás, görcsök, hányás. Ilyen esetben azonnal keressük fel állatorvosunkat. Gondoljunk arra, amikor régi szokás szerint szaloncukrot aggatunk a fára, hogy azt egy kutya se perc alatt leszedheti és megeheti.

Egy felelős gazdi mindig odafigyel arra, hogy a kutyája egészségét, épségét megőrizze, tegyünk így az ünnepek alkalmával is, figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk elől semmit, amivel sebeket szerezhet, vagy ne egyen semmi olyat, ami gyomorproblémákat okozhat.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.