Menü

Súlyos betegségeket jelezhet a nyakad

Kevesen tudják, de a nyakunk sok titkot elárulhat egészségi állapotunkról, ha tudjuk, milyen jeleket kell keresnünk. A csomók és dudorok, az erekben bekövetkezett változások, és minden, ami szokatlan, új, vagy furcsa a nyakon, az a test jelzése, mely akár komoly betegségről is árulkodhat.

Ha furcsa dudort, csomót, vagy egyéb elváltozást veszünk észre nyakunkon, nem szabad semmibe venni: a legjobb, amit tehetünk, hogy minél előbb megmutatjuk orvosunknak.

1. Látható csomó a nyak alján

A pajzsmirigy csomók túlnyomó többsége jóindulatú daganat, de a nagyon nagyok befolyásolhatják a nyelést, légúti nyomó érzést okozhatnak, és megnehezítik a légzést is. Ha ezek közül bármelyik tünet jelentkezik, forduljunk orvoshoz!

2. Duzzadó véna

Egy duzzadó véna úgy néz ki, mintha egy hosszú kötél húzódna a nyak egyik oldalán. Ilyen esetben az is előfordulhat, hogy nyaki vénás fájdalom lép fel. Ennek oka lehet szívelégtelenség, pulmonális hipertónia, fertőzés vagy szívbillentyűszűkület. A pulmonális hipertónia egy tünetegyüttes megnevezése, mely esetenként akut életveszélyt is jelenthet, és azonnali beavatkozást igényel.

Az ereknek nem szabadna jól kivehetően látszaniuk a nyakon. Ha a nyaki véna puffadt, feszül, az vena cava szindrómára utalhat. Ha ehhez duzzanat társul a mellkas felső részén, akkor a felduzzadt erek jobb oldali szívelégtelenséget jelezhetnek, mivel a vér visszafolyik az erekbe.

3. Széles nyak

Amennyiben a nyak igen széles – férfiak esetében több mint 43 centiméter, nők esetében pedig szélesebb, mint 40 centiméter – akkor nagyobb az alvási apnoe kialakulásának kockázata. Ennek a betegségnek az egyik tünete a horkolás, a másik pedig a fáradékonyság. Ha alvás után úgy ébredünk, mintha semmit sem aludtunk volna, és az álmosság nap közben sem múlik el, ráadásul nyakunk rövid, és vastag, akkor valószínűleg alvási apnoenk van.

Akinek vastag a nyaka, érdemes rákérdeznie annál, akivel együtt alszik, hogy szokott-e horkolni. Ha a válasz igen, érdemes orvoshoz menni és utánajárni a dolognak. Az alvásterápiás maszkok és készülékek – úgynevezett CPAP készülékek – igen jó eredménnyel megszüntethetik a horkolást, de ha ez nem sikerül, műtéti úton is gyógyítható a betegség.

4. Duzzadt nyirokcsomó a nyakon az állkapocs alatt

Az állkapocs alatti, nyakon megjelenő duzzanat humán papillomavírusra (HPV) enged következtetni. Ez a vírus rendkívül gyakori, bár, mivel a legtöbb ember tünet nélkül kigyógyul belőle, sokan nem is tudják, hogy fertőzöttek voltak. Azok, akiknél megmarad, duzzanatot vehetnek észre a nyakukon. A HPV-típusok nagyon sokfélék, a magas rizikófaktorba tartozók között szerepel a méhnyakrák is, épp ezért nem szabad félvállról vennünk, ha az említett tünet jelentkezik nálunk.

A HPV-vírussal kapcsolatos szájrák a becslések szerint 225% -kal nőtt az előző évtizedekben. A szájrák első tünete is lehet a nyakon lévő, állkapocs alatti daganat. Ez általában nem jár fájdalommal.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.