Menü

Finom és egészséges gyógyteák

A hűvösebb napokkal nem csak a meleg ruházat, de a meleg italok is előkerülnek, mint például a tea. Bár a gyógyteák hivatalosan nem számítanak teának, mivel nem a tea alapanyagából, vagyis a teacserjéből – pontosabban annak leveléből - készülnek, hanem különböző gyógynövények részeiből forrázással vagy áztatással. Ez azonban ne riasszon el senkit, ugyanolyan módon és formában élvezhetjük őket, mint a teákat, sőt, a gyógynövényeknek specifikus egészségmegőrző tulajdonságai vannak.

Van, amelyik az immunrendszert erősíti, van, amelyik gyulladáscsökkentő hatással bír és van, amelyik az emésztésünket javítja. Persze a teacserje egyes fajtái is rendelkeznek jótékony egészségügyi hatásokkal, mint például a zöld tea, ami szintén jó immunerősítő, azonban ezekben koffein is található, így nem ajánlott este fogyasztani, mivel álmatlanságot is okozhat.

Az egyik ismert és népszerű gyógytea a gyömbértea. Sokaknak ismerős lehet gyermekkorukból, mivel régen ezt adták hosszabb utazások alkalmával hányinger ellen. Nagy mennyiségű vas és kálium található benne, valamint B3-, B6- és C-vitamin is. Ezeknek köszönhetően immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással is bír, ezen kívül pedig nyugtatja a gyomrot, segíti a bélrendszer működését és ahogy fentebb is írtuk, kiváló hányinger enyhítésére is. Érdemes megemlíteni, hogy nagy mennyiségben fogyasztva lassítja a véralvadást, így aki eleve valamilyen véralvadásgátló gyógyszert szed, mértékkel fogyassza.

Egy másik közkedvelt gyógytea a hibiszkuszból készül. Gyakran csipkebogyóval keverve kapni, mivel rendkívül harmonikus ízkombinációt eredményez, azonban önmagában is megállja a helyét. Kissé savanykás ízű, rendkívül frissítő. A belőle készült főzet antioxidánsokat tartalmaz, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot is. Hatékony vírusölő, így az influenza szezonban kifejezetten szerencsés fogyasztani, valamint a szív- és érrendszerre is jótékony hatással van. Ahogy a gyömbértea esetében, úgy itt is meg kell említenünk a kivételeket. Mivel vízhajtó tulajdonságú, ezért aki ilyen gyógyszert szed, ritkán fogyasszon hibiszkuszteát.

A csipkebogyóteát szinte mindenki ismeri. Gyakran a hibiszkusszal együtt lehet kapni, mivel kiváló kombináció íz és hatás szempontjából is. A csipkebogyó magas C- és E-vitamin tartalmáról ismert, valamint az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalmú növény a világon. Ezen tulajdonságai miatt főként immunerősítőként tartják számon, de a bőrre, valamint a szív- és érrendszerre is jó hatással van.

Mivel ennél a gyógyteánál fontos a vitamin tartalom, ezért érdemes nem leforrázni, hanem alacsonyabb hőfokon áztatni – nagyjából 60 Celsius-fok körül. Efölött a hőmérséklet fölött a C-vitamin bomlása megindul. Ez igaz minden teára és gyümölcsre, így, ha nem szeretnénk elveszteni az értékes vitamint, inkább alacsony hőfokon, kicsit hosszabb ideig áztassuk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.