Menü

Miért szuperélelmiszer a cékla?

Bár sokan csak savanyúságként ismerik gyermekkorukból, azonban a cékla felhasználása ennél sokkal nagyobb skálán mozog. Egyfelől minden része felhasználható, másfelől már egészen március-áprilistól vethető és nagyjából 3 hónap múlva már betakarítható. Általában a legutolsó időpont novemberben jön el, amikor még a fagyok előtt betakaríthatjuk a céklát, így éppen időben vagyunk ahhoz, hogy beszerezzük még jó áron az idén termett céklát.

De hogy miért is olyan szuper a cékla? Rendkívül egészséges és éppen az őszi influenzás időben sokat segíthet szervezetünknek. Nagy mennyiségben található benne antioxidáns, ezen kívül magas vitamin- és ásványi anyag tartalma van. Tartalmaz többek között káliumot, magnéziumot és vasat, de bőséggel ellátja a szervezetet A-vitaminnal, C-vitaminnal és B6-vitaminnal is. Azért nagyszerű zöldség, mivel a gyökere és a levelei is felhasználhatók. Utóbbit általában zsengén, még fiatalon szokták gyűjteni és salátában használják fel, gyökerét pedig savanyítják, de nyersen is fogyasztható, általában szintén salátaként vagy szendvicsbe szokták felhasználni. Zöldség- és gyümölcsturmixokban sem ritka, ráadásul rengeteg recept érhető el, ahol főzve használjuk fel a céklát.

Persze általánosan is rengeteg jótékony egészségügyi hatása ismert a céklának, azonban érdemes elkülöníteni a nyers cékla, a céklalé és a céklás ételek hatásait, mivel más-más előnyeit élvezhetjük a különböző elkészítési módoknak köszönhetően.

A nyers cékla csakúgy, mint más zöldségek esetében is a legjobb választás, mivel jótékony hatásai és tápanyagtartalma így tud érvényesülni a legjobban. Magas vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett javítja a vérkeringést, valamint az idegrendszer egészégét is támogatja. Úgy tartják, bizonyos típusú demenciák esetén a megelőzésben van fontos szerepe, valamint általánosan javítja a memóriát és az agy vérellátását.

A céklalé szintén nagyon egészséges felhasználási formája a céklának, mivel így nem veszít vitamin- és ásványi anyag tartalmából. Igaz, a céklaléből naponta nem érdemes egy pohárnál többet fogyasztani, hiszen már így is rendkívül sok egészségügyi hatása érvényesül. Csökkenti például a vérnyomást, megakadályozza vagy lassítja a demencia kialakulását, jótékony hatással van a szívre és a diétázók körében is közkedvelt, mivel felgyorsítja az anyagcserét és magas rosttartalmának köszönhetően segít a szervezet méregtelenítési folyamatiban.

Vérszegénység esetén is ajánlott a fogyasztása, mivel magas vastartalma van, valamint a benne található C-vitamin és réz elősegíti a vas felszívódását. A máj működését is előnyösen befolyásolja, mivel segíti a méregtelenítő folyamatokat, valamint gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Jó hatással van a bőrünkre is, segít a pattanások eltüntetésében, a ráncokat meg antioxidáns tartalma miatt halványítja.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!