Menü

Vegyünk szárítógépet, vagy ne?

Ebben a kérdésben is megoszlanak a vélemények, egyesek szerint nagyon hasznos és praktikus, mások szerint felesleges és értelmetlen kiadás. Most megvitatjuk a szárító fő előnyeit és hátrányait.

Bármely táborhoz is tartozunk, az bizonyos, hogy sok háziasszony szembesül a rengeteg mosnivalóval, illetve a ruhák szárításának problémájával. Lakótelepi lakásban kicsi lehet az erkély, bent azonban nincs hely, a szobákban való teregetéstől a lakásban túl magas lesz a páratartalom, azonban a szárítónál gyakran emlegetik a ruhák összegyűrését, a mosószer és öblítő illatának elvesztését.

Magam részéről úgy gondolom, sok előnye van a szárítógép használatának.

Ez a technika megkönnyíti a munkámat, három gyermekem miatt rengeteg a mosnivalóm és a lakásban felállított szárogatóktól nem lehetne elférni. Azoknak is előnyös egy ilyen gép, akik gyakran mosnak, én pedig itt felteszem a kezem kisgyermekes anyukaként. A kétévesemnek elég egy esős idős, máris a pocsolyázásért könyörög az ajtóban, a mosógép pedig hamar megtelik.

Gyakori mosás esetén a dolgoknak nincs ideje megszáradni, és egyszerűen nincs hely, ahol teregethetnék, sok szennyezett ruhát pedig nem ajánlott felhalmozni, már csak a szagok miatt sem. Tapasztalatom szerint egy jó minőségű gép választásakor nem feltétlen tapasztaljuk a ruhák begyűrődését.

Tény, hogy könnyebb az életünk vele és több szabadidőt biztosít nekünk, a ruhák szösz és mosószermaradvány mentesek lesznek, gyorsan megszáradnak és már el is pakolhatjuk őket a szekrénybe. Nem lesz magas páratartalom a lakásban, elkerülhetjük a penészesedést és télen sem kell bajlódni a hosszabb száradási idővel még takarók, plédek, függönyök, ágyneműhuzatok esetén sem. Összességében elmondható, hogy felgyorsul a mosási és szárítási folyamat.

Hogyan működnek a szárítók?

A működési elv nagyon egyszerű - a nedvesség természetes módon párolog az anyagból, az gép pedig csak felgyorsítja a folyamatot. Ma már sokféle típus áll rendelkezésre.

Mire figyeljünk szárítógép vásárlásakor?

A berendezések költségét kell figyelembe vennünk, a megfelelő helyet az eszköznek otthonunkban, a szárítási fokozatokat, a szárítási időt, a megengedett terhelést, a nedvesség eltávolításának típusát, a szellőztetést. Kisgyerekes anyukaként számomra hasznos funkció a gyerekzár lehetősége is.

A legnépszerűbbek azok az eszközök, amelyek egyidejűleg akár 6-8 kg tárgyat is betehetnek. Ha jó szárítógépet szeretnénk vásárolni, akkor érdemes tanulmányozni a berendezés főbb jellemzőit és paramétereit.

Melyek a szárítógép hátrányai?

Vitathatatlan hátrány, hogy a havi villanyszámlát megdobja, magasabb a rezsiköltség, a szárítógépek jellemzően valamivel hangosabbak, mint a mosógépek.

Milyenek a kombinált mosó-szárítógépek?

A kombinált készülékek kevesebb helyet foglalnak, praktikus a helykihasználás velük. Nincs szükség fizikai jelenlétre a ruhák átpakolásához, több időt spórolunk, kisebb beruházással kiváltható a folyamat. Összességében tehát azt mondanám, hogy hasznos kiegészítője minden háztartásnak felgyorsult világunkban.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.