Menü

Mi okozhatja fogaink érzékenységét?

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy olykor a fogaink érzékenyek. Érzékenyek a melegre, a hidegre, az érintésre, vagy ha egymással összeérnek. Milyen okok lapulhatnak a háttérben?

Túl sok szájvíz

Sokan szeretjük a friss, mentolos leheletet. Ha naponta számtalanszor használjuk a szájvizet, bizony könnyen fájdalmaink lehetnek. A legtöbb szájvíz sok savat is tartalmaz, ez azonban még érzékenyebbé teszi a már amúgy is érzékeny fogakat. Figyeljünk tehát oda, hogy a szájvizet csak naponta egyszer-kétszer vegyük a kezünkbe. Ha ezt követően is fogérzékenységgel szembesülünk, beszéljünk a fogorvosunkkal. Ő ajánlhat speciális termékeket, amelyek enyhíthetnek a tüneteinken, vagy megnevezhet bizonyos összetevőket, amelyeket érdemes elkerülnünk.

Savas ételek fogyasztása

Lehet, hogy úgy érezzük, sosem tudunk elég paradicsomot, citrusfélét, gyümölcslevet inni, a fogainknak hamar elegük lesz. Sajnos a fogzománc gyorsan elkophat, és így az alatta lévő réteg, a dentin válik sebezhetővé.

Fogfehérítők és néhány fogkrém

Mivel mindenki a fehérebb és csillogóbb mosolyért áhítozik, a piacon rengeteg ezt támogató termék van jelen. Ezek viszont peroxid alapú fehérítő oldatokat tartalmaznak, amelyek érzékennyé tehetik a fogakat. Ha ez okozza panaszainkat, legtöbbször a termék használatának elhagyása megszünteti a panaszainkat.

Fogínysorvadás

Ha a foggyökér vagy környezete sérül, akkor maga a foggyökér van kitéve a különféle környezeti hatásoknak, ez pedig könnyen fogínysorvadáshoz vezethet. Ebben az esetben érdemes minél hamarabb konzultálni a fogorvosunkkal.

Túl erős fogmosás

Ha túl erősen mossuk a fogainkat, vagy nem puha sörtéjű fogkefét használunk, könnyen eltaszíthatjuk a fogínyt a gyökerektől. Ilyenkor a fogzománc és a dentin is sérülhet. A dentinben lévő apró „csövecskéken” keresztül a forró, hideg, illetve édes érzetek eljuthatnak a gyökerekhez, és fájdalmat okozhatnak.

Túl gyakori fogorvos látogatás

Talán nem tűnik korrektnek, de a túl gyakori beavatkozások is okozhatják a fogak érzékenységét.

Repedt fogak

Ha fogaink valamilyen okból kifolyólag megrepedtek (túl kemény volt a cukorka, amire ráharaptunk, túl hideget ettünk, esetleg túl nagy tömést helyeztek el a fogunkban), rágáskor érzékennyé válhat az idegekben gazdag pulpa rész. Sajnos ilyen esetben a fog hamar el is fertőződhet, ami még több fájdalomhoz vezet.

Fogcsikorgatás

Sokunk ismerőse a fogcsikorgatás. A stresszes életmód egyik leggyakoribb velejárója. A fogzománc a test legerősebb anyaga, de a fogak csikorgatásának még ő sem tud ellenállni. Idővel sérül a fogzománc, és a foggyökerek kerülnek veszélybe.

Fogszuvasodás

A szuvas fogak is gyakran okoznak érzékenységet. A legjobb, ha odafigyelünk a megfelelő szájhigiénia betartására, az étrendünkre, és rendszeres látogatást teszünk a fogorvosnál.

Ha a fentebb felsorolt okok közül egyik sem a fogérzékenységünk okozója, jobb, ha felkeressük a fogorvosunkat, aki számos tippel és tanáccsal láthat el bennünket.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.