Menü

Kalóriaszegény ételek a sikeres diétához

Itt a tavasz és szeretnénk újra formába lendülni. Sokan csak az edzést vagy a táplálkozás megreformálását választják eszköznek, de mindkettő fontos.

Ha csak edzünk és mellette össze-vissza eszünk, akkor nem leszünk teljesen sikeresek, de az edzés is kell, hogy tónusosak legyenek az izmaink és ne csak a bőr lógjon rajtunk.
Mindenki tudja, hogy csökkenteni kell a kalóriabevitelt, de nem mindegy mit és hogyan csinálunk. A legfontosabb, hogy ne koplaljunk, alapanyagcsere alá ne vigyük az energiabevitelt, mert tartalékoló üzemmódba kapcsol a szervezet.

Ha éhezünk, egész délelőtt nem eszünk, a szervezet be fogja pótolni este, vagy éhségrohamok formájában. Nagyon fontos a megfelelő fehérjebevitel az izomzathoz, napi 4-5 adag zöldség, teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása. De nézzük meg kicsit részletesebben, mit is ehetünk, 7 kalóriaszegény étel recepten keresztül.
Diéta esetén van néhány alapanyag, amelyeket mindenképp illesszünk be az étrendünkbe –tekintsük át ezeket egy-egy recepttel.

Spenótos-pulykamelles teljes kiőrlésű tészta (tejmentes, laktózmentes)
70 g tészta
100 g sült pulykamell kockázva
120 g spenót
kevés olívaolaj
A tésztát megfőzzük, közben a spenótot az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a húst és a tésztát is beleforgatjuk. A spenóttal plusz A, C és K-vitamint, folsavat is fogyasztunk és nagyon jó antioxidáns forrás is.
Tejmentes, laktózmentes és ha durum tésztából készül, tojásmentes diétán lévőnek is megfelel a recept.
A tojás kevés kalóriát tartalmaz és emellett magas a fehérjetartalma, így hosszan jóllakottság érzést biztosít. 1 tojás (52g) 88kcal, 7g fehérje és 6g zsír és D, B12, K vitamin forrás, de szelén és vas is megtalálható benne. Kiváló reggeli, de zöldségekkel vacsorának is jó választás.

Tükörtojás salátaágyon (tejmentes, gluténmentes)
1 nagy marék jégsaláta
fél marék rukkola
kaliforniai paprika
1 tk. olívaolaj
ízlés szerint só, bors, zöldfűszerek
petrezselyemzöld a díszítéshez

2 tojás
kókuszolaj a sütéshez
Vágjunk 2 nagy karikát a paprikából és tegyük egy serpenyőbe, erre ütjük a tojást, és megsütjük. Közben a salátát apróra tépjük, feldaraboljuk a maradék paprikát és a salátához keverjük, ízlés szerint ízesítjük. Az étel tej és gluténmentes diéta esetén is fogyasztható.

Cukkini, gomba, karfiol és brokkoli

A zöldségek nagy része kevés kalóriát tartalmaz, így diétabarát. A cukkini nagyon jó tészta helyettesítésére, lasagne vagy spagetti kiváltására. Fogyókúrázók nagy kedvence a karfiol rizs, ami a rizs kalóriaszegény változata. A gomba értékes fehérjeforrás, de kálium, foszfor, kalcium és B vitaminok is találhatóak benne. Cottage cheese-zel, zöldfűszerekkel isteni töltött gomba készíthető belőle.
Mindhárom 30-40 kcal-t és 3-5 g szénhidrátot tartalmaz csak. A brokkoli sem véletlenül a fitness étrendek egyik alap összetevője. Rendkívül egészséges és kevés kalóriát tartalmaz.

Cukkinis fasírt sütőben (laktóz- és gluténmentes)
Kenyér, morzsa nélkül készül, így akár vacsorára és alacsony szénhidráttartalmú diétánál is nagyon jó választás.
50 dkg darált pulykahús
1 közepes cukkini (kb. 20 dkg)
1 tojás
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek mustár
zöldfűszerek, só, bors
kevés kókuszolaj a sütéshez
A cukkinit, hagymákat lereszeljük, hozzákeverjük a többi hozzávalót. Olajos kézzel gombócot formázunk belőle, sütőpapíron kb. 30 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
A zöldségek gazdag használatával a kevés kalória tartalmú ételek tárháza segíti a változatosság megvalósulását.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.