Menü

Árulkodó jelek a körmön

A testünk különböző részei jól tükrözik egészségi állapotunkat. A haj, a bőr, a körmök, sőt, még a fogak is sok dolgot elárulnak. A legismertebb jel éppen a körmünkkel kapcsolatos: sokan úgy tudják, hogy ha fehér csíkok és töredezettség jelenik meg körmünkön, az valamilyen vitaminnak a hiányát jelzi. Ez persze nem teljesen így működik, rengeteg egyéb tényezőt is figyelembe kell vennünk, mint a foltok, barázdák, szín, erősség, de összességében valóban valaminek a hiányát jelzik ezek a nem túl esztétikus indikátorok.

Pusztán a köröm repedezettsége nem feltétlen jelent betegséget, hiszen, ha valaki fizikai munkát végez vagy olyan tevékenységet, ami igénybe veszi a körmöket, akkor lehet, hogy csak a külső behatás okozza a körmök töredezettségét. Ha mégis arra gyanakszunk, hogy valamilyen belső oka lehet, akkor mindenképpen érdemes orvossal konzultálnunk, de addig is összegyűjtöttünk néhány tudnivalót, ami segíthet a hétköznapokban.

Az egyik leggyakoribb oka a köröm gyengeségének és töredezésének a vashiány. Persze nem csak ez a tünet jelzi, sőt, ennél a legtöbb tünet látványosabb vagy érezhetőbb, mint például a fáradékonyság, sápadtság, szájszárazság, erős szívverés, fejfájás és hideg végtagok. Azonban, ha ehhez a köröm gyengesége is társul, szinte biztosak lehetünk benne, hogy túl kevés a vas a szervezetünkben.

A köröm repedezettsége pajzsmirigy-rendellenességre is utalhat, általában alulműködésre. Ennél a példánál is, ahogy az előzőnél, egyéb tünetek is társulnak hozzá, mint például a száraz bőr, hangulatingadozás, koncentrációs zavarok, fáradékonyság. Ha pajzsmirigy-problémát sejtünk a háttérben, érdemes kikérnünk egy endokrinológus véleményét, hiszen a tüneteket mindig összességében, együtt kell vizsgálni.

A biotin, vagyis a B7-vitamin hiánya szintén okozhat gyenge és repedezett körmöket. Természetesen ebben az esetben is észlelhető a probléma más területeken, például hajhullás, izomfájdalom, étvágytalanság és hangulatzavar társul általában a B7-vitamin hiányához. A boltokban kapható étrend-kiegészítők mellett fontos, hogy az étrendünkre is figyeljünk, hiszen tápanyagdús és változatos étrend nélkül hiába visszük be a szervezetünkbe a vitaminokat, azoknak nem lesz megfelelő a felszívódása. Fogyasszunk felváltva belsőségeket, tojást, halat, tejterméket, olajos magokat és hüvelyeseket.

Végül pedig érdemes megemlíteni a köröm helyi, gombás fertőzését is, hiszen ez is egy gyakori kórkép, szinte minden ember találkozik vele élete során legalább egyszer. A körmök ilyenkor a töredezettség mellet sárgává válnak és megvastagodnak. Minél hamarabb érdemes elkezdeni a kezelést és a bőrgyógyász által felírt készítményt mindenképpen az előírásoknak megfelelően és kellő ideig kell használni, mivel a gombás fertőzések leggyakrabban azért újulnak ki, mert a látszólag már gyógyult felületeken idő előtt abbahagyják a kezelést.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.