Menü

Hogyan károsítja a szervezetünket a szmog és mit tehetünk ellene?

Könnyezik a szemünk, folyik az orrunk, kapar a torkunk, tüsszögünk, ezek akár allergia jelei is lehetnek és az is nagyon aktuális mostanság, azonban ilyen tüneteket a rossz minőségű levegő is okoz, amikor ugyanis tartósan magas a levegőben a szálló por mennyisége, akkor ezek a tünetek tapasztalhatóak.

A jelenséget szmognak, vagy más néven füstködnek hívják, a smoke (füst) és fog (köd), kifejezésekből. A légszennyezettség hasonló tüdőbetegségeket válthat ki, mint például a dohányzás. A levegő szennyezettségét az égéstermékek okozzák, amelyek a fűtésből, a közlekedésből és az iparból származnak. Ez a szállópor rendkívül káros az egészségre, ugyanis nemcsak a tüdőbe, hanem a véráramba is bekerül.

Mi a megoldás a szmog csökkentésére?

Az égéstermékek minimalizálása lenne az elsődleges megoldás, hiszen ezzel csökkenne a kibocsátott füst mennyisége, így lenne tisztább a levegő is.

Több, mint negyven évvel ezelőtt az Egyesült Államokban útjára indították a Füstmentes Napot, abból a célból, hogy segítsék a dohányosokat a leszokásban, ez a kezdeményezés pedig nemzetközivé nőtte ki magát. Ezen a napon a dohányzás ártalmaira hívják fel a figyelmet szerte a világban.

Mit tehetünk a szmog ellen?

Elsősorban annyit, hogy ha lehetséges, ne tartózkodjunk csúcsforgalomban az utcán, s ne is akkor szellőztessünk, ellenben sokat mozogjunk a friss levegőn, erdőkben, tavaknál. Fontos rendszeresen részt venni az ajánlott szűrővizsgálatokon és kerüljük mind az aktív, mind a passzív dohányzást.

Természetesen ezt nem lehet minden esetben elkerülni, de tudatosan törekedhetünk rá, például, ha többet járunk gyalog, illetve biciklivel.

A dohányfüst és a szmog okozza a népbetegségnek is számító krónikus tüdőbetegségeket és sajnos igaz, hogy nemcsak a dohányzók között diagnosztizálnak tüdőrákot.

Nem minden szmog egyforma, különböző típusai vannak, működését és létrejöttét tekintve két fajtáját különböztetjük meg: az egyik a redukáló, a másik az oxidáló szmog.

Az oxidáló szmog az erős UV-sugárzás és a közlekedési eszközök által kibocsátott anyagok által jön létre, kialakulásának kedvez a szélcsendes idő. Ez a fajta szmog a forgalmas nagyvárosokban a csúcsforgalom idején keletkezik.

A redukáló szmog csak hidegben, -3 és +5 °C között jöhet létre, a fosszilis energiahordozók égetésekor, amikor korom, szálló por és kén-dioxid kerül a levegőbe.

Mit jelez a szmogriadó?

Szmogriadóról akkor beszélhetünk, ha levegő szennyezettsége elér egy bizonyos határértéket.

A szmog mindegyikőnk életében jelen van és mindenkire hat, ezért tenni is csak közösen lehet ellene, tudatos életmóddal, felelősségteljes gondolkodással, környezetvédelemmel.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.