Menü

Milyen egy pihentető hálószoba?

A tökéletes, pihentető hálószoba rendkívül fontos, hogy rohanó világunkban valahol ki tudjuk pihenni a napi hajtást. Az alvás pedig az egyik legfontosabb dolog a feltöltődésünkben. Melyek azok a szempontok, melyek alapján berendezhetjük a saját kis hálókuckónkat, nyugalmunk szigetét.

A pihentető alvás létszükséglet, törekednünk kell a megfelelő mennyiségű és minőségű alvással eltöltött órákra, melynek egyik legfontosabb alapja, hogy elalvás előtt száműzzünk minden elektronikai eszközt a környezetünkből! Szakemberek szerint a hálószobában nincs helye a televíziónak, sem más kütyünek, laptopnak, ami tönkreteszi az elalvásra hangolódást.

A legjobb, ha a telefonunk sincs a közelben, bár nyilván sokan annak ébresztőjével ébredünk, mégis így nagy a kísértés, hogy még elalvás előtt is a közösségi oldalakon babráljunk, vagy a hírek között szörfözzünk. Ha kivitelezhető, inkább hagyjunk a hálón kívül a mobiltelefont és használjunk ébresztőórát.

Ha mégis telefon mellett alszunk, mindenképp vegyük le a netet, így nem fognak kósza üzenetek, értesítések felébreszteni az éjszaka közepén legjobb álmunkból.

A jó hálószoba második alaptulajdonsága, hogy egész egyszerűen rend van. Rend és tisztaság. egy igazi szentély. A nyugalom szigete. Nincs kupi, nem lepi por, a függönyök tiszták, az ágynemű friss és ropogós, az ablakokon ki lehet látni, a felületek ragyognak, de legalábbis tiszták, s rendszeresen szellőztetünk.

Természetesen nem kell sterilnek lennie patika renddel, de a hálószobában – legalább ott - mindig legyen szemet gyönyörködtető tisztaság és rend. Nem itt kell tárolni a gyerek játékait, dobozokat, poros könyveket, s egyéb szemetet.

A szellőztetés fontosságát említettük már, de a hálóban fokozottan figyeljünk arra, hogy elalvás előtt alaposan szellőztessünk át és ébredés után is reggel. Így nem fejfájással kezdjük a reggelt, hanem frissen, üdén. Nem bágyadtan és kómásan, hanem nagyokat szippantva a friss reggeli levegőből. Erről nem mondjunk le!

Ha valaki fejfájós, vagy nehezen ébred, ezzel a kis trükkel könnyebben veheti a reggeli akadályokat, arról nem is beszélve, hogy az éjszakai „oroszlánszagot” ki kell szellőztetni.

Nagyon sokféle ízlés és berendezési stílus létezik, de én azt gondolom, a hálószobáan a pihenéshez a legjobb a minimál stílus. A minimalista elrendezés megkönnyíti fenntartani a rendet, egyszerűbb a takarítás és amúgy sincs helye a hálószobában egy csomó lomnak és kacatnak, ezek nem segítik az elalvás előtti relaxációt.

Színekben pedig érdemes válassz természetes, nyugtató árnyalatokat választani, mindenképp olyat, ami nem harsány, s az elalvást, a pihentető alvásra hangolódást és a frissítő, üdítő ébredést segíti.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.