Menü

Miért ne dohányozzunk a terhességünk alatt?

A dohányzás egyértelműen rontja a nők termékenységét. Ennek oka a cigarettában lévő különféle vegyületeknek, a nikotinnak, aa cianidnak és a szén-monoxidnak a petesejtekre gyakorolt hatásában keresendő.

A nő petesejtjei véges számban vannak jelen már a születés pillanatában, és az élet során nem termelődnek újabbak. Az említett anyagok felgyorsítják a megtermékenyítésre alkalmas petesejtek számának csökkenését, ami a sejtek újratermelődésének hiánya miatt semmiképp sem előnyös a termékenység szempontjából. A meddőség előfordulása csaknem kétszer gyakoribb azoknál, akik rendszeresen dohányoznak a terhességük előtt.

A cigarettafüst a megtermékenyítésre alkalmas petesejtek genetikai anyagára is negatív hatással van, ezért a magzati rendellenességek, például a 21-es kromoszóma többlet példánya miatt kialakuló Down-szindróma kockázata is növekszik. A dohányzásnak egy további, az egészséges terhességre nézve kockázatos hatását is kimutatták: a nikotin összehúzódásokat válthat ki a petevezetékekben, aminek eredményeként megnő a méhen kívüli terhességek kialakulásának esélye. A petesejt ilyenkor a méhnyálkahártyán kívül, jellemzően a petevezetékek valamelyikében vagy a hasüregben ágyazódik be, ami a megfelelő beavatkozás nélkül életveszélyes állapothoz vezethet az anyánál.

Függőként születnek

A cigarettából a gyermekbe jutó nikotin rossz hatással van a baba tüdejére, ezért előfordul, hogy nem fejlődik megfelelően, ráadásul a szervezet hozzászokhat magához az anyaghoz, ezért a csecsemő megszületve a nikotin hiányától szenvedhet. Emellett bebizonyították, hogy a kilenc hónapig füstben nevelkedő babák felnőve gyakrabban lesznek szintén nikotinfüggők, de más káros, vigasztaló hatású anyagok iránt is az átlagosabbnál nagyobb vágyat érezhetnek – így módosulnak az idegsejtjeik. A nikotin miatt a baba stressz-szintje is magas szokott lenni, ezért sírósabb lehet, mint a többiek.

A dohányos babák agresszívek lesznek

Egy kutatás során 4000 gyermek életét követték nyomon, akik még a hatvanas években fogantak, amikor nem volt még ilyen egyértelmű, hogy terhesen nem szabad dohányozni.

Kiderült, hogy a cigarettázó édesanyák gyermekei felnőttként gyakrabban lettek agresszívek, viselkedészavarosak, antiszociálisak. Minél több szál cigit szívott el az anya, a gyerek viselkedése annál rosszabb volt kamasz- és felnőttkorában.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.