Menü

Hogyan viseljük könnyebben a téli bezártságot?

A tél gyönyörű évszak, ám bizony olykor hosszúnak tűnik, hiszen többnyire hideg, néha barátságtalan, szürke, mondhatni borús. A téli ködös reggelek senkinek sem csábítóak, a karantén és online élet, „home office” és otthoni tanulás még kevésbé, ami rányomja bélyegét a hangulatunkra.

Nem mondunk újat azzal, hogy a nyári napsütéses vidám reggelek hangulatra gyakorolt hatása teljesen más, napos időben inkább vagyunk jókedvűek, vidámak, kedvesebbek, segítőkészebbek, azonban a tavaszra, nyárra még picit várni kell.

A járványhelyzet miatt megtapasztaltuk a bezártság érzését, a rosszabb hangulatot, a tél miatti szezonális depressziót.

Szezonális depresszió nyáron is előfordulhat, azonban lényegesen kevesebb százalékát érinti az embereknek, mindössze 1-2% szenved ebben, míg a téli időszakban ez az emberek akár 10-20 százalékánál is megjelenhet.

Mit tehetünk a téli bezártság, a szezonális depresszió enyhítéséért?

Elsőként változtassuk meg a hozzáállásunkat, ne gondoljunk negatívan a téli időszakra, próbáljuk megkeresni és megtalálni a szépségeit, a kedvelt téli sportokat, az ünnepeket, a forró téli italokat, a kedvenc pulcsinkat, a hóesést.

Foglaljuk le magunkat a hosszú téli estéken. A gyerekeknek ilyenkor veszek elő valami játékot, amit a karácsonyi ajándékdömpingben eltettem és erre az időszakra tartogattam.

Számos szabadidős tevékenység létezik az olvasáson, sütés-főzésen kívül, ideje keresni egy új hobbit, s tanácsos ezeket váltogatni, különben hamar megunjuk.

Fontos a D-vitamin! Ezt pótolni kell télen, hiszen elengedhetetlen a csontok egészségéhez, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez. A téli hónapok során ebben hiányt szenvedünk, ezért kell pótolni, különben ennek a vitaminnak a hiányában nem tudunk megbirkózni a fáradtsággal, kimerültséggel, gyenge immunrendszerrel.

Készüljünk a jövőre! Ez egy kellemes gondolat. Bízom benne, hogy előbb vagy utóbb a járvány véget ér és szép lassan el fog indulni az élet, a nyár is megérkezik. Nézzünk a jövőre optimistán és használjuk a bezártságot, például arra, hogy fejlesszük magunkat, olvassunk önképző könyveket, dolgozzunk a nyárra megálmodott fitt formánkért és fordítsuk a téli otthonülős estéket, a karantén adta kényszerhelyzetet a saját testi-lelki egészségünk javára. Így már nem is hangzik rosszul és talán nem is olyan nehéz ez a várakozás.

Ha ez így mind nehezünkre esik, akkor legalább annyit fogadjunk meg, hogy nem nézzük egész nap a televíziót és nem lógunk egész nap a közösségi oldalakon.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.