Menü

Mit jelent a BLW hozzátáplálás?

Magyarországon hivatalosan 6 hónapos korban lehet megkezdeni a hozzátáplálást, illetve akkor, amikor a baba már biztonsággal tud egyedül ülni és a szájához venni az ételeket. Mit jelent a BLW hozzátáplálás és miben tér el a hagyományostól?

A BLW rövidítés a „baby-led weaning” kifejezésből ered (mondjuk ezt én se tudtam volna, de utánanéztem) lényegében az igény szerinti hozzátáplálást jelenti, ha gyorsan szeretném magyarázni és lefordítani. A BLW egy olyan táplálás, melynél nem pürésítünk, nincs etetőcumi, nincs etetőkanál. A baba önállóan eszik.

Ez így elég furán hangzik, pláne elsőgyerekes anyukák néznek csodálkozva, mások ennek lelkes hívei és támogatják, sőt szorgalmazzák, hogy az ételt a baba ne turmixolva kapja, hanem vehesse kézbe.

Akik e módszert követik, nem adnak sárgarépapürét a kicsiknek, hanem répát párolnak és karikákra felszeletelve, vagy vékony csíkokra vágva kínálják fel a babájuknak, az étkezések pedig lehetőleg a családdal együtt történnek, így a kicsi a kezdetektől együtt ehet a családtagokkal.

Olyan szilárd ételekkel lehet próbálkozni, amit meg tudnak fogni az ujjacskáikkal.

A BLW hozzátáplálás előnyei közé sorolják, hogy a baba viszonylag korán megtanul egyedül, önállóan enni, többféle ételt megkóstol, szeretnek később is együtt enni a családdal, s kevésbé válogatósak.

Természetesen ezek nagyon apró falatkákat jelentenek, biztonságosan elfogyasztva, mindig felnőtt felügyelete mellett, amikor a baba már stabilan ül. Másképp ezt a módszert el sem tudnám képzelni és ki se merném próbálni.

Érdekesség, hogy ma már létezik BLW szakácskönyv is, rengeteg recepttel, menüvel, akár az egész család számára. A BLW tehát egy sajátos hozzátáplálási módszer, a szilárd ételek bevezetésére, a pürék helyett falatkás megoldással.

Én azt gondolom, akár a hagyományos étkeztetést, akár a BLW táplálást is választja valaki, nem befolyásolja, hogy mennyire lesz majd válogatós a gyerek, a legújabb tanulmányok szerint nem függ ettől.

Ha valakinek szimpatikussá válik a BLW étkezés, számukra, azaz babáik számára ajánlunk néhány kézzel ehető ételt. (Itt ismételném önmagam, hogy még véletlenül sem és még egy fél percre sem hagyhatjuk egyedül a babát)

BLW kompatibilis az avokádó, a kölesgolyó, a krékerek, az áfonya, a banánkarikák, a brokkoli picire szelve, a sütőtök, a karfiol, a rántotta, a sajtok szétmorzsolva, a darálthús, a tészták, puha barack, krumpli kicsire kockázva, a rizs, édesburgonya, a cukkini, a puhára főzött répa.

Aki elkezdi a hozzátáplálást akár BLW, akár hagyományos módon, figyeljen arra, hogy mindig az életkornak megfelelő ételeket készítsen a babájának.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.