Menü

Májvédő ételek nyomában

A májunk számos alapvető feladatot lát el, kezdve a fehérjék, koleszterin és epe előállításától a vitaminok, ásványi anyagok és a szénhidrátok felszívódásáig.

Ezenkívül lebontja a toxinokat, például alkoholt, gyógyszereket és az anyagcsere természetes melléktermékeit. Az egészség fenntartása szempontjából fontos, hogy a májunk jó egészségnek örvendjen.

Nézzük, melyik az a 11 legjobb étel, amely segít az egészséges máj megőrzésében.

Kávé

A tanulmányok kimutatták, hogy a kávéfogyasztás védi a májat a betegségektől. Például, tanulmányok többször kimutatták, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a májzsugorodás vagy tartós májkárosodás kockázatát krónikus májbetegségben szenvedő embereknél. A kávé csökkenti a gyulladást és növeli az antioxidáns glutation szintjét. Az antioxidánsok semlegesítik a káros szabadgyököket, amelyek a testben természetesen képződnek, és a sejtek károsodását okozhatják. Ez csökkenti a májbetegségek, a rák és a zsíros máj kialakulásának kockázatát is.

Tea

A tea sok szempontból bír az egészségre jótékony hatással, de a bizonyítékok azt mutatják, hogy a máj számára különös előnyökkel járhat. A fekete és a zöld tea javíthatja a máj enzim- és zsírszintjét.

Grapefruit

A grapefruit antioxidánsokat tartalmaz, amelyek természetes módon védik a májat. A grapefruitban található két fő antioxidáns a naringenin és a naringin. A grapefruit antioxidánsai védik a májat a gyulladás csökkentésével és a védelmi mechanizmusok fokozásával.

Áfonya

A bogyóknak magas antioxidáns tartalmuk van, amelyek védik a májat a károsodásoktól.

Szőlő

A szőlő, különösen a vörös és a lila szőlő számos különféle jótékony növényi vegyületet tartalmaz. A legismertebb a resveratrol, amelynek számos egészségügyi előnye van. Állatkísérletek és egyes emberekkel végzett vizsgálatok is azt mutatják, hogy a szőlő és a szőlőmag kivonat védi a májat a károsodásoktól, növeli az antioxidáns szintet és remek gyulladásgátló.

Kaktuszfüge

A fügekaktusz az ehető kaktuszok népszerű típusa, gyümölcse a kaktuszfüge vagy tuna. A kaktuszfügét és levét fogyasztják leggyakrabban. A gyümölcs leve segíthet a másnaposság tüneteinek leküzdésében, csökkenti a gyulladást is. Védhetik a májat az alkoholfogyasztás okozta károsodásoktól is.

Céklalé

A céklalé olyan nitrátok és antioxidánsok forrása, amelyek javíthatják a szív egészségét és csökkenthetik az oxidatív károsodásokat és a gyulladást. A céklalé védi a májat az oxidatív károsodásoktól és a gyulladástól, miközben növeli a természetes méregtelenítő enzimek hatását.

Sötétzöld színű zöldségek

A sötétzöld színű zöldségek, mint például a brokkoli és a kelbimbó fokozhatják a máj természetes méregtelenítő enzimeinek működését, megvédhetik azokat a károsodásoktól.

Diófélék

A dióban magas a zsírtartalom és tápanyagokban gazdag - ideértve az antioxidáns E-vitamint - és a jótékony növényi vegyületek. Ez az összetétel számos egészségügyi hatásért felelős, különös tekintettel a szív egészségére, de potenciálisan a májra is.

Zsíros halak

A zsíros halak omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, azaz olyan egészséges zsírokat, amelyek csökkentik a gyulladást, és amelyekkel alacsonyabb a szívbetegség kockázata. Az omega-3-ban gazdag zsíros halak fogyasztásának számos előnye van a máj számára. Ugyanakkor fontos, hogy figyeljen az omega-6 és az omega-3 arányára a szervezetében.

Olívaolaj

Az olívaolajat egészséges zsírnak tekintik, mivel számos egészségügyi előnye van, ideértve a szívre és az anyagcserére gyakorolt pozitív hatásait. A tanulmányok azt is mutatják, hogy az olívaolaj-fogyasztás csökkenti a máj zsírszintjét és javítja a májenzimszintet.

Ezen ételeknek az étrendbe történő beépítése természetes és egészséges módja a máj megóvásának és táplálásának.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.