Menü

A szájápolás fontossága

„Mofom a fogam, habof a fám”- énekli vidáman, viccesen és szándékosan pöszén az egyik nagyon kedvelt gyermek zenekar. A fogmosó című dalt nagyon sokan ismerjük, szeretjük, jópofa, aranyos, vicces, kedves. A mondanivaló azonban fontos és mindig aktuális.

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos. A nem megfelelő szájápolás a fogak romlásához, elvesztéséhez vezethet, s ugyanezt okozhatja az egészségtelen életmód és a helytelen étkezés, a túlzott alkohol- és cukor fogyasztás is. Ezek okolhatóak a hiányos, vagy rossz, beteg fogazatért.

A fogmosás a napi rutin része kell(ene), hogy legyen, s ezt gyermekeinknek is így kell(ene) megszoknia.

A fogmosás nem egy felületes, fél percig tartó öblögetés, hanem egy fontos és alapos tisztálkodási lépés, melyekkel megőrizhetjük az egészséges fogainkat és számos betegséget elkerülhetünk. Elengedhetetlen a reggeli és az esti fogmosás, de ezek közül is a legfontosabb az esti fogtisztítás, ugyanakkor az ebéd utánit sem szabad kihagyni, amennyiben lehetőségünk van rá, ebéd után is tisztítsuk meg fogainkat.

Az elégséges mennyiség naponta minimum két alkalom, az időtartam pedig minimum két perc.

A legalapvetőbb szájápolási szabályok közé tartozik a rendszeres és alapos fogmosás, a rendszeres fogorvosi kontroll.

A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogyan mossunk fogat, hiszen a legfontosabb lenne már gyermekkorban elsajátítani a fogmosás helyes technikáját.

Naponta minimum kétszer kell megtisztítani a fogainkat, különben gyakran a fogászati rendelőben találjuk magunkat, fogproblémákkal.

A helyes technika a szakértők szerint a következő: a fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezzük úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, majd enyhe, körkörös mozdulatokkal elkezdjük tisztítani a fogainkat kettesével-hármasával, majd, ha ezt elvégeztük, a következő 2-3 fogra helyezzük át a fogkefénket. A körkörös mozdulatok nem koptatják sem a fognyakat, sem az ínyszélt.

A fogmosást ajánlott kiegészíteni fogselyem, fogköztisztító kefe használatával, mely a fogköztisztítást segíti, ami fontos, hiszen itt is találhatóak ételmaradékok.

Akik fogaik tisztítására elektromos fogkefét használnak, nekik is figyelni kell a helyes technikára. Az elektromos fogkefe esetében a szakemberek azt javasolják, hogy az íny és a fognyak találkozásához helyezzük a fogkefénket és tartsuk ott pár másodpercig.

Akiknek koronájuk, implantátumuk, vagy esetleg kivehető fogpótlásuk van, még alaposabb lepedék eltávolítást igényelnek.

Minden, amire vigyázunk, amit ápolunk, amit óvunk, tovább tart az életünk folyamán. Így van ez a fogainkkal is, s nem akkor kell észbe kapni, amikor már fáj, amikor már gondot okoz, hanem a megelőzésre kell koncentrálni. Mindenkinek jó egészséget kívánok!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.