Menü

Mit (ne) tegyünk, ha gyulladás van a szervezetünkben

Életünk során számtalanszor előfordulhat, hogy szervezetünkben gyulladás keletkezik. A gyulladással járó fájdalom mindig egy jel, melyet komolyan kell vennünk, hiszen a szervezet védekezőmechanizmustá mutatja, gyulladáscsökkentő anyagok termelésével, az immunrendszer aktivizálódásával.

A szervezet tulajdonképpen védekezik egy kórokozó ellen, így a gyulladás a gyógyulást szolgálja, ez történik sérüléskor is. A gyulladást ilyenkor az érintett terület fájdalma, duzzanata jelzi. Visszafordítható a szervezetben a gyulladás, lehet tenni valamit ellene?

A szervezetünkben jelenlévő gyulladást van lehetőségünk életmódváltással és megfelelő táplálkozással visszafordítani, megállítani.

Aki pajzsmirigybeteg, vagy például allergiás, esetleg autoimmun beteg, azoknak a gyulladás egy állandó és krónikus probléma, ők speciális étrendet tartanak a betegségük kordában tartása érdekében. A jó hír az, hogy valóban létezik gyulladáscsökkentő étrend, amely segít mind a megelőzésében, mind a gyógyulásban.

Mi az, ami kerülendő a gyulladás esetén?

Például a glutén. Ez a búzában, az árpában és a rozsban található, köze van a gyulladásos folyamatokhoz, ezért érdemes áttérni gluténmentes étrendre, ilyen probléma esetén.

A tejtermékekről is tudjuk, hogy nem jó a fogyasztásuk gyulladás esetén. A tejtermékek nehezen emészthetőek és rossz emésztést okoznak, a szervezetből elvonva azokat az energiákat, amelyeket a gyógyulásra összpontosítana, a tünetek pedig nem múlnak, hanem súlyosbodnak.

A tej és a tejtermékek kifejezetten rosszabbítják ekcéma, az akne és egyéb bőrbetegségek állapotát, tüneteit. A rendszeres tejfogyasztást kutatások összefüggésbe hozták a gyulladásos folyamatokkal.

Mi a helyzet a húsokkal?

Nos a húsok sajnos az ipari állattartás eredményeképp tele vannak gyulladást okozó Omega-6 zsírsavval, amely köztudottan gyulladáskeltő hatású, ezért fontos ezek ellensúlyozására elegendő mennyiségű omega 3 zsírsavakat is fogyasztani, a húsevést pedig mérsékelni, legalább a gyulladás fennállásáig.

A glutén és a tej mellett a cukor is káros az egészségre, a gyulladásos folyamatokra. Természetesen édesítőszerekre váltsuk ki a cukrot.

A gyulladásokra káros ételek mellett tehetünk a gyulladáscsökkentésért is, ebben segítenek a zöld leveles- és a keresztesvirágú zöldségek, valamint a bogyós gyümölcsök és az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek.

Ha már fáj, már kialakult, már gyulladást jelez a szervezet, akkor érdemes a gyógyulásra összpontosítanunk, a jövőben pedig a megelőzésre.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.