Menü

Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?

Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.

Ha röviden szeretném megfogalmazni, akkor szerintem azért, mert színes, változatos, finom, rettentő egészséges és még csak éhes sem marad az ember, hiszen jóllakásig eheti a mediterrán irányelv szerinti finomságokat.

A mediterrán diéta azonban elérhetőbb, mint a tengerparti homokban megterített asztal, csupán néhány alapelvet kell megismerni.

A mediterrán étrend 2010-ben és 2013-ban felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének listájára, ezzel a világörökség része lett, ami megmagyarázza miért olyan népszerű.

A mediterrán étrend valójában egy gyűjtőfogalom, mely a Földközi-tenger medencéjében élő népek kultúráját, hagyományait, szokásait, vallását és életmódját ötvözi.

Az étrendet a Földközi-tenger országainak gasztronómiája hívta életre, főként olasz és a görög konyha ihlette.

A mediterrán diéta alapját a növényi eredetű táplálékok képezik, ezalatt nagy mennyiségben értünk teljes kiőrlésű gabonatermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, olívaolajat, hüvelyeseket, olajos magvakat, fűszereket, tejtermékeket, szárnyas húsokat, halakat, valamint tenger gyümölcseit. A mediterrán diétába belefér a mértéktartó borfogyasztás is.

Mindannyian hallottuk már az okostányér elnevezést, ez az irányzat a mediterrán táplálkozás számos elemét tartalmazza, a főbb elvek azonosak: zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak és tojás kapcsolható az okostányér irányzat elveihez, emellett a megfelelő folyadékfogyasztásra, alacsony zsírbevitelre, só és cukor minimalizálására is figyelni kell.

A rendszeres sport elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így a mediterrán elvekhez is hozzátartozik a fizikai aktivitás.

Ha mintaétrendet szeretnénk keresni, a világhálón számtalan recept segíti a diéta megvalósítását, de néhány ötlettel mi is szolgálhatunk.

Egy mediterrán étkezésre kitűnő választás egy halétel, teljes kiőrlésű kenyérrel, friss salátával, olívaolajjal, vagy durumtésztából készült lasagne sok zöldséggel és hússal, illetve roston sült szárnyas húsok fetasajtos görög salátával, krémlevesekkel. A mediterrán étrend követői szinte minden ételhez, minden fogáshoz salátát esznek.

A mediterrán étrend vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban gazdag, „rossz” szénhidrátokban, félkész ételekben, tartósítószeres élelmiszerekben, cukros, zsíros fogásokban szegény, így rengeteg módon segíti az egészségünk megőrzését.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.