Menü

Milyen tünetei vannak a magnéziumhiánynak?

A szervezetnek nagyon fontos a magnézium, hiszen közel 300 élettani funkcióban vesz részt, ha hiányt szenvedünk benne, egy sor egészségügyi problémával számolhatunk.

A magnézium egy olyan létfontosságú ásványi anyag, mely szükséges a fehérjeszintézishez, az idegrendszer egyensúlyához és a vérnyomás szabályozásához, de szerepe van a csontfejlődésben, a csontépítésben is.

Minden vitaminhiánynak, vagy egyes ásványi anyagok nélkülözésének megvannak a maga jellemző, tipikus tünetei, a magnézium esetében ilyenek lehetnek többek között a szorongás, az izomgörcsök vagy az izomrángások. A magnéziumhiány miatt magasabb lehet a pulzusunk, okozhat csontritkulást és kihathat a szervezetre oly módon, hogy inzulinrezisztenciát is eredményezhet, mégis a legismertebb tünet a fáradtság.

Ha kevés magnézium van a szervezetünkben, akkor a sejtek és a szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez, fáradtak leszünk, enerváltak, lassul az anyagcserénk, hízhatunk…stb.

Ha valaki rendszeresen sportol, akkor a magnéziumpótlás elengedhetetlen része az étrendnek, vagy étrendkiegészítésnek, így támogatjuk a szervezetünket, de aki nem sportoló, annak is szükséges a magnéziumra figyelni, hiszen a feldolgozott ételek és élelmiszerek korát éljük, a gyorsételek világát, ez pedig a magnézium elégtelen beviteléhez vezet.

Az elmúlt években elmondható, hogy szinte a felére csökkent a napi jellemző magnézium bevitel, az emberek nagy részének magnézium hiánya van.

A minimális javasolt bevitel a nők esetében 320 mg/nap, a férfiaknál pedig több, mint 400 mg/nap. Tanulmányok igazolták, hogy 10 emberből 8 az ajánlott napi minimum magnézium szintet sem viszi be a szervezetébe.

Több kutatás számolt be arról, hogy a magnézium jótékony hatású a menstruáció előtti és alatti időszakban, oldja a feszültséget, hatásos székrekedés esetén, vetélést előz meg, cukorbetegségre ajánlott, pajzsmirigy elégtelenségre is jó és legfőképp az izomgörcsök ellenszere.

Magnéziumhiányra utalnak a következő tünetek: álmatlanság, fáradtság, fejfájás, izomgörcsök, székrekedés, levertség, szorongás, szabálytalan szívverés és még lehetne sorolni, de ezek a leggyakoribb jelek.

A magnézium bevitelét pedig a következő ételekkel fokozhatjuk: tök és tökmag, dió, zabkorpa, quinoa, mandula, spenót, kesudió, fenyőmag, tőkehal, tonhal, tofu, földimogyoró, zabkorpa, barnarizs, hajdina.

Ha étrendkiegészítő formájában visszük be a magnéziumot, arra érdemes odafigyelni, hogy D-vitaminnal és K2-vitaminnal szedjük, melyek segítik a magnézium felszívódását és hasznosulását. jó egészséget kívánok!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.