Menü

Pattanások ellen

Mindenki találkozik életében legalább egyszer ezzel a bőrproblémával, azonban a kialakulás okai nagyon különbözőek lehetnek. Kamaszkorban a hormonális változások is okozhatják, de az életmód és az étrend is legalább akkora hatással van bőrünk egészségére. Persze ez csak a két nagyon gyakori ok és ennél sokkal mélyebben gyökerező és bonyolultabb folyamatok is állhatnak a háttérben, maradjunk egyelőre a hormonális okoknál.

A hormonok közül leggyakrabban a tesztoszteron az, ami felelőssé tehető a pattanások kialakulásáért. Ez azért van, mert a magas tesztoszteronszint fokozza a faggyútermelődést, ami pedig akadályozza az elhalt hámsejtek természetes leválását. Ezáltal a bőrön felgyülemlenek az elhalt sejtek és a faggyú, ez pedig egyfajta dugót képez a pórusainkon. A bőr természetes tisztulása így gátolva van, illetve ez a faggyúból és elhalt hámsejtekből álló réteg ideális táptalaj a baktériumok számára, ami pedig gyulladáshoz vezethet.

A tesztoszteron természetesen termelődik nőknél is, csak sokkal kisebb mennyiségben, mint a férfiaknál. A nőknél a petefészek termeli, valamint szoros a kapcsolat a tesztoszteron és az inzulin termelése között. Ugyanis, ha a vér inzulinszintje magas, akkor a tesztoszteron termelése is fokozódik. Nem meglepő tehát, hogy a magas tesztoszteronszint mögött sok esetben áll inzulinrezisztencia. Ha kiemelkedően magas a tesztoszteron értékünk, érdemes lehet kicsit mélyebbre ásni, nem-e IR/PCOS, vagy valamilyen pajzsmirigy zavar áll a háttérben, mivel ilyenkor nem a tesztoszteron szintje a valódi probléma, hanem az azt kiváltó hormonális, vagy anyagcserezavar.

Nem véletlen, hogy ilyen esetekben a szokásos bőrtisztító és arclemosó termékek hatástalanok, hiszen a bőr legfelső felületét bár valóban tisztítják, az rövid időn belül újra zsíros és „koszos” lesz, mivel a probléma mélyebben gyökerezik. Itt jön a képbe a fogamzásgátló. Bár nem pattanások kezelésére írják fel és bátorítani sem szeretnénk senkit, hogy rögtön ehhez forduljon, azonban sok esetben megoldhatja a problémát nőknél, amennyiben az valóban hormonális eredetű. A hormonális fogamzásgátló tabletták közül a kombináltak válnak be leginkább a pattanásos bőr kezelésére. A kombinált fogamzásgázlók tartalmaznak ösztrogént és progeszteront is. Persze azzal is számolni kell, hogy ezeknek a fogamzásgátlóknak lehetnek mellékhatásai is, mint például a köztes vérzés, a fejfájás, ingadozó hangulat, súlycsökkenés vagy éppen súlygyarapodás. Sokszor a bőrgyógyász maga is felveti a fogamzásgátló tabletta szedésének ötletét, ha úgy látja, hatásos lehet az akné, vagy a bőr egyéb hormonális eredetű változásainak kezelésében.

Az akné kezelése mindig összetett, így a megoldás is általában az. Sokszor hetekig tarthat, mire megtalálják a személyre szabott, megfelelő gyógyszert vagy gyógyszerkombinációt és természetesen a diagnosztika sem egyszerű, hiszen ahogy fentebb említettük, rengeteg oka lehet annak, ha bőrünk pattanásos. Érdemes először bőrgyógyásszal egyeztetni, esetleg, ha egyébként is szedünk fogamzásgátlót, nőgyógyászunkkal is konzultáljunk, van-e olyan lehetőség, ami az aknés bőr állapotát is javítja.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.