Menü

Miből látni, hogy valaki dehidratált?

A kánikula kellős közepén járunk és talán semmikor nem igényel nagyobb körültekintést a folyadékbevitel, mint ezekben a hetekben, hónapokban. A vízfogyasztás fontossága nem elbagatellizálható dolog. Természetesen az év minden hónapjában fontos a hidratáció, de nyáron különösen lényeges. Ha bizonyos tünetek jelentkeznek, akkor nem ittunk eleget és már dehidratáltak vagyunk.

A dehidratáció lényegében röviden azt jelenti, hogy kevesebb vizet viszünk be, mint amennyit veszít a szerveztünk. A nem megfelelő folyadékbevitel egyik legszembetűnőbb jele, ha száraz a bőrünk, mert annak nedvességtartalma vízfogyasztáshoz kötött. Bármitől lehet szárazabb a bőrünk, de a kevés folyadék az egyik leggyakoribb ok.

Ha nem iszunk eleget, szájszárazság is kialakulhat, mely elég kellemetlen állapot.

Alapszabály, hogy soha nem szabad megvárni, amíg szomjasak leszünk, mert akkor már késő, inkább félóránként kortyolni kell, legjobb erre a célra mellénk készített vizespalack, melyen nyomon követhetjük, hogy mennyi folyadékot fogyasztottunk aznap.

Testünk nagy része víz, az ízületek, porcok egészségéhez szükséges, hiszen azok nagy százalékban vizet tartalmaznak, ennek hiányában a porckopás, ízületi problémák jelentkezése gyakori, hiszen nem gondoskodunk a kenőanyag utánpótlásáról.

A dehidratáció együtt tud járni egyfajta állandó fáradtságérzéssel. Az agyműködéshez elengedhetetlen a víz, szellemileg sem mindegy, mennyi folyadékot ittunk már meg aznap, arról nem is beszélve, hogy a dehidratációtól álmosak leszünk és ha álmosak vagyunk, nem tudunk tanulni, dolgozni, koncentrálni.

A fentiekből kiderül, hogy a dehidratáltság leggyakoribb tünetei a szomjúság, a fejfájás, a koncentrációzavar és a bőrszárazság, de arról még nem esett szó, hogy a kevés folyadékbevitel okozhat folyamatos székrekedést, de vesebetegségeket is.

Aki sportol, arra nézve a fenti sorok és tanácsok szinte kötelezőek, hiszen a verejtékkel fontos ásványi anyagok is távoznak, ezért például egy nyári futás alkalmával nemcsak a folyadékot, de az elektrolitokat, sót is pótolni kell.

A dehidratáció leggyakoribb tünetei összefoglalva a szomjúság, száraz száj, fejfájás, koncentrációzavar, fáradtság, gyengeség, szédülés, sötét színű vizelet, száraz, viszkető bőr, kirepedezett ajkak, súlycsökkenés.

Amennyiben hosszú ideig nem jut elegendő folyadékhoz a szervezetünk, akkor akár ki is száradhat a testünk, ami már komoly veszélyeket rejt magában, ezt soha nem szabad megvárni.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.