Menü

Spenótos ételek a főzeléken túl

A spenót igazi vitaminbomba, természetes vasforrás. Bár számos jótékony hatása van, igencsak megosztó étel, sokan nem szeretik a krémes spenótfőzeléket. A spenótból nem csak főzeléket készíthetünk, feldobhatjuk vele a tésztaételeket, salátákat és még a húsokat is.

SPENÓTOS KOSÁRKÁK

HOZZÁVALÓK

20dkg liszt

0.5csom sütőpor

0.25tk só

6dkg vaj

1.2dl író

25dkg spenót

1gerezd fokhagyma

2ek napraforgóolaj

bors

3db tojás

1.5dl tejföl

15dkg reszelt sajt

1csip szerecsendió

ELKÉSZÍTÉS

A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a sóval, majd hozzáadjuk a feldarabolt vajat és az írót. Ruganyos tésztává gyúrjuk, és folpackba csomagolva pihentetjük a hűtőben 20 percig.

Lisztezett felületen a hideg tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Kivágunk belőle 4 db akkora körlapot, hogy kibélelhessünk velük egy-egy kivajazott 12 cm belső átmérőjű és 3-4 cm magas formát. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Közben a leszárazott, megmosott és alaposan lecsepegtetett spenótot durvára vágjuk. A megtisztított fokhagymát apróra kockázzuk és a felhevített olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a spenótot, megfonnyasztjuk kb. 3 perc alatt, majd enyhén megsózzuk, megborsozzuk.

A tojásokat simára keverjük a tejföllel, és egy kevés kivételével hozzáadjuk a reszelt sajtot. Sóval, borssal és a szerecsendióval fűszerezzük, majd hozzáadjuk a spenótot. A masszát a formákba kanalazzuk, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Végül a kosárkákat az előmelegített sütőben készre sütjük 30-35 perc alatt.

SPENÓTOS-RICOTTÁS LASAGNE

HOZZÁVALÓK

2gerezd fokhagyma

2ek olívaolaj

25dkg spenót

3dl főzőtejszín

25dkg ricotta

10dkg vaj

4ek liszt

6dl tej

bors

őrölt szerecsendió

30dkg lasagne tészta

40dkg reszelt sajt

ELKÉSZÍTÉS

Az apróra vágott fokhagymát a felforrósított olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kiolvasztott spenótot. 10-15 percig pároljuk, közben hozzáadjuk a tejszínt, megsózzuk, majd lehúzzuk a tűzről, és amikor már langyos, hozzáadjuk a ricottát.

Közben egy másik lábasban vajat olvasztunk, majd beleszórjuk a lisztet, és kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd hozzáöntjük a hideg tejet, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és habverővel kevergetve addig forraljuk, amíg besűrűsödik.

Egy hőálló tálba egy vékony réteg spenótot kenünk, és egy réteg lasagne tésztát pakolunk rá. Megint spenót következik, erre jöhet a besamel, a reszelt sajt, majd megint tészta. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg van a hozzávalókból, úgy, hogy az utolsó réteg sajt legyen. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

EGYSZERŰ SPENÓTOS TÉSZTA

HOZZÁVALÓK

40dkg fagyasztott spenót

2dl tej

2dl főzőtejszín

2tk só

bors

fokhagyma

15dkg bacon

15dkg trappista sajt

30dkg spagetti

ELKÉSZÍTÉS

A spenótos tészta elkészítéséhez forró vízben kifőzzük tésztát a csomagoláson olvasható utasítás szerint. Közben a baconcsíkokat apróra vágjuk, megpirítjuk. A megfőtt és lecsepegtett tésztához keverjük.

A fagyasztott spenótot nagyjából 2 dl vízben feltesszük olvadni, főni. Amint kiolvadt, teszünk hozzá kb. 2 teáskanál sót, pici borsot, 4-5 gerezd fokhagymát lereszelve vagy fokhagyma présen áttörve. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, majd azonnal le is vesszük a tűzről.

Kivajazott jénai, vagy bármilyen más tűzálló edénybe tesszük a baconnel elkevert tésztát, ráöntjük a spenótmártást Kicsit átmozgatjuk, hogy elkeveredjen, végül pedig ráreszeljük a sajtot. 180-200 fokra előmelegített sütőben körülbeül 20-25 percig szép pirosra sütjük.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!