Menü

Miért olyan fontos a B vitamin és milyen tünetek jelzik a hiányát

Minden vitamin nagyon fontos a szervezetünknek, de a B vitamin bevitel különösen ajánlott az immunrendszer támogatása érdekében. A legjobb megoldás élelmiszerek formájában bevinni, ami a következő ételeket jelenti legfőképp: sajt, lazac, paradicsom, vörös húsok, spenót, rák, földimogyoró, máj, tej, tojás, leveles zöldségek, kesudió, tarkabab.

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, amely azt is jelenti, hogy a felesleg vizelettel távozik a szervezetből. Kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők, így súlyos hiányállapot ritkán alakul ki, ha mégis, akkor számos kellemetlen tünetet okozhat.

A B vitamin fontos szerepet tölt be az aminosavak és a zsírok előállításában és felhasználásában, ha ebben hiányt szenvedünk, akkor a hajunk száraz és sprőd lesz, törik és hullik, hasonlóan a bőrünk is szárazzá válik. A megfelelő B vitaminbevitel nemcsak a haj és a bőr szépségéért, hanem a szép körmökért is felel.

Míg a B7 vitamin a fent említett dolgokért, addig a B9-vitaminnak a sejtosztódásban vagy nagyon fontos szerepe.

A B12-vitamin a folsavval együtt nagyon sokféle folyamatban vesz részt. Terhesség alatt különösen oda kell figyelni a folsav bevitelre a magzat egészséges fejlődése érdekében.

A vegetáriánusoknak különösen oda kell figyelniük a B vitamin szintjükre. Ennek a vitaminnak a hiányában végtagjaink zsibbadását tapasztalhatjuk.

Ha kapszula formájában keressük a B vitamint, akkor figyeljünk arra, hogy B-vitamin-komplexet vásároljunk.

A B-vitaminok közül a B1, B2, B3, B5, B6, B12 azok, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer energiatermelő anyagcsere-folyamataiban, a B2, B3, B12 hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez és a bőrünk egészségéhez, míg a B2, B3, B5, B6, B12 vitaminok segítenek elűzni a fáradtságot. Is.

A B vitamin hiányának tünetei leginkább idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és pszichiátriai tünetek képében jelentkeznek, a hiányt pedig az egyoldalú táplálkozás, vagy nagyon gyakran felszívódási probléma okozza. A felszívódás zavarai lehetnek többek között gyomorhurut miatt, autoimmun betegségek esetén, bizonyos gyógyszerek együttes szedése miatt, vagy krónikus bélgyulladás, esetleg egy bélszakasz műtéti úton való eltávolítása okán.

Hiányának tünetei: étvágytalanság, gyengeség, hányinger, súlyosabb hiány esetén izomgyengeség, reflexzavarok, száraz bőr, repedezett ajkak, száraz haj, bőrproblémák, mentális problémák, hasmenés, idegrendszeri problémák, gyengült immunrendszer és sajnos, ha a kedves olvasó azt hiszi itt a felsorolás vége, akkor téved, mert a lista még bizony folytatható és nem rövid.

Tessék odafigyelni az elegendő mennyiségű B vitamin bevitelre!

Martinka Dia

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.