Menü

Otthoni praktikák izomláz ellen

Az izomláz nem elkerülhető, hozzátartozik a sportoláshoz. Ennek ellenére nem kötelező tőle szenvedni. Íme, pár praktika, melyek segítségével enyhíthetünk a fájdalmon.

Mi az izomláz?

Az izomlázat az izmok, izomrostok mikroszkopikus szakadásai, sérülései okozzák. Minél többet edzünk, annál erősebbek lesznek az izmaink, így hosszú távon az izomláz is enyhülhet.

Mit tehetünk az izomláz ellen?

Keserűsó

A keserűsó a magnézium és a kénsav által alkotott só, ami egy természetes izomlazító, ezáltal enyhíti az izomlázat. A magnézium és a só kivonják a folyadékot a szövetekből, ezáltal csökkentik a duzzanatokat. Erős izomláz esetén szórjunk egy vagy két pohár keserűsót a fürdővízbe, majd kb. 20 percig áztassuk magunkat. Ezt az eljárást ismételjük meg heti kétszer vagy háromszor, amíg csökkenni nem kezd az izomláz.

Magnéziumolaj

A magnéziumolaj hasonlít a keserűsóhoz, hiszen mindkettő tartalmaz magnéziumot. Az olaj magnézium-kloridot tartalmaz, ami szintén egy izomlazító. A jótékony hatás eléréséhez masszírozzuk be az olajat a fájó izomba.

Hideg vagy meleg borogatás

A hideg vagy épp meleg borogatással könnyedén csökkenteni tudjuk az izomduzzanatot, és el tudjuk lazítani az izmokat. Ez a praktika nem csupán nagyon egyszerű, de gyors is. Izomérzékenység vagy izomfeszülés esetén a meleg fürdő javasolt, míg izomfájdalom vagy duzzadt izmok esetén az érintett terület jegelése.

Mozgás

Erős izomláz esetén nagyon jólesik a pihenés, ami azonban izommerevséget okozhat. Épp ezért jobban tesszük, ha mozgunk egy keveset, esetleg elvégzünk pár nyújtási gyakorlatot, melyek által előbb el fog múlni a fájdalom.

Hidratáció

Edzés közben rengeteg folyadék ürül a szervezetünkből, amit nagyon fontos pótolni. Igyunk sok vizet vagy sportitalokat.

Alvás

Ahogy fentebb már említettük, az izomlázat az izmok, izomrostok mikroszkopikus szakadásai, sérülései okozzák. Ezeknek a szakadásoknak idő kell a gyógyuláshoz. Jó hír, hogy alvás közben sokkal több növekedési hormont termel a szervezetünk, így alvás közben is teszünk az izomláz ellen.

Cseresznyelé

A cseresznyelé sok antioxidánst tartalmaz, melyek enyhítik az izomlázat, épp ezért ajánlott az edzés utáni turmixba, smoothie-ba cseresznyelevet tenni.

Az almaecetnek gyulladáscsökkentő és lúgosító hatása van, így nem barátja az izomláznak. Tegyünk a fürdővízbe két pohár almaecetet, és áztassuk magunkat kb. 20 percig, vagy tegyünk egy evőkanálnyit egy pohár meleg mézes vízbe.

Szerző: Udvari Fanni

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.