Menü

Mit egyél januárban?

Tény, hogy a zord, téli hónapokban nem jutunk annyi változatos, egészséges élelmiszerhez, idényzöldséghez, gyümölcshöz, mint más évszakokban, azonban a januári étkezést is fel lehet dobni ízekkel, arról nem is beszélve, hogy a sok újévi fogadalom, lefogyok, leteszem a cigit, sportolni kezdek satöbbi szinte kívánja, hogy – legalább az év legelején – elkezdjünk tudatosabban élni, enni.

De vajon mit ehetünk januárban? A decemberi dőzsölés után szerintem leginkább semmit sem kéne, a böjt lenne a legjobb a szervezetnek, de természetesen nem koplalni akarunk, csak visszafogni magunkat.

A legdrágább ételek sem januárban készülnek, mivel az ünnepek alaposan lefogyasztották a pénztárcánkat.

Nem kell senkinek hatalmas fordulattal gyökeresen életmódot változtatni, ezt nem jó célul kitűzni, helyette inkább apró jó szokások bevezetésével kell kezdenünk.

Ami a januári választékot illeti, a finomított élelmiszerek továbbra is kerülendők, illetve a génmódosított termékek is, hiába látunk hatalmas szőlőszemeket vagy málnát, a nem a szezonnak megfelelő áru mind melegházban nevelt, mindenféle szerekkel kezelt, egészségre ártalmas adalékokat tartalmaz.

A citrom azonban kiváló méregtelenítő hatású, mindenképp kerüljön kosárba. Szinte nincs olyan diéta, étrend, fogyókúra, betegség, amelyben a citrom ne kaphatna helyet.

Reggel, éhgyomorra, vagy ebéd és vacsora előtt egy pohár langyos vízbe csavard bele a citrom levét, és apró kortyokban idd meg, hatása vitathatatlan.

A vegyszermentes citromnak a héját is felhasználhatjuk, nagyon jótékony hatású.

A citrom levét mandulaolajjal keverve kiváló bőr- és hajápoló szert kapunk.

A citrom után az alma talán a második legjobb élelmiszerünk.

Egész télen biztosítja a szükséges tápanyagokat, illetve magas a fehérje- és vitamintartalma. Remekül méregtelenít, jó a bélműködésre és még sorolhatnám.

Almából még télen is rengeteg fajta áll rendelkezésre, van miből válogatni.

A különböző hazai körtefajták is kaphatók egész télen. Székrekedés ellen, reumára, vesebetegség esetén, epegondokra jótékony hatást gyakorol. A

Az aszalt gyümölcsök bár cukortartalmuknál fogva nem épp diétásak, de pár szem mindenképp fogyasztandó.

A zöldségfélék közül télen javasoltak a fehér- és vöröskáposzta, a sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, hagyma, cékla, fekete retek, kelkáposzta, kínai kel. Zöldek közül a petrezselyem és a snidling. Érdemes csíráztatni is, melyet hozzákeverhetünk a salátánkhoz.

Egy újévi fogadalmat elkezdeni sosem könnyű, pláne, ha az a táplálkozásról szól, hiszen mindannyian szeretünk jókat enni, azonban törekedjünk arra, hogy tudatosan legyünk hedonisták és adjuk meg a szervezetünknek, amire most a legnagyobb szüksége van.

Martinka Dia

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.