Menü

A számítógép használat káros hatásai

A túlzott számítógépezés szem szárazságot, fejfájást és kimerültséget is okoz. Ma már az egyre modernebb, korszerűbb monitoroknak köszönhetően ez talán kevésbé jelentős. Emellett tartási rendellenességeket is eredményez, hiszen sokszor közelről “bámuljuk” a monitort, valamint szabálytalanul ülünk előtte, ez gyakran gerincferdülést eredményez.

A használata ma már egy népbetegséggé nőtte ki magát, a legtöbb ember jóval többet ül előtte, mint kellene, ez pedig többféle mentális problémát is eredményez. A legtöbb szakember szerint ez egyre jobban aggasztó. Emellett a számítógépen gyakran nézünk olyan tartalmakat is, amelyek fogyasztása nyilvánvalóan függőséget okoz, az egyik legjobb példa erre a pornográfia, de például ilyenek a hírek is, mert egyszerűen várjuk és sokszor “ki vagyunk éhezve” a durvábbnál-durvább tartalmakra. Ha fél órán belül nem olvasunk vagy látunk egy hírt sem a számítógép előtt ülve, akkor már rosszul érezzük magunkat, és elkezdünk bizonytalanságot érezni. Emiatt pedig szétszórtak leszünk, a figyelmünket nem tudjuk csak egy tevékenységre fókuszálni - miközben én, ezt a cikket írom, azon gondolkozok, hogy milyen filmet kellene néznem, valamint épp egy ismerősömmel beszélgetek -. A mai kor embere sokszor nem tud igazán egy tevékenységre koncentrálni, hanem több mindent csinálunk egyszerre és egymással párhuzamosan végezzük a tevékenységeket. Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai is, de igazából ez betudható egy természetes folyamatnak is

A sugárzás problémája szintén egy jelentős problémának mondható. Azonban ez a legtöbb elmélet és kutatás szerint alaptalan. Valójában a mai modern (Led) monitorok nem bocsátanak ki nagyobb sugárzást, mint akár egy konyhai sütő vagy televízió. A sugárzás valójában olyan alacsony egy számítógépből, hogy 200 év alatt sem tudna tényleges kárt okozni az emberi szervezetben.

Maga az a probléma kör, ami a digitális világról sokkal nagyobb és túlmutat a számítógép használaton. A fenti problémák inkább csak a legjelentősebbek és talán a legészrevehetőbbek. A jövőben minden bizonnyal más szüntelenül modernizálódó eszközök egyre nagyobb teret fognak maguknak hódítani, ugyanis ma már a telefon, Ipad, Notebook komoly ellenfelei a számítógépeknek. Az asztali gépek azonban még hosszú ideig itt lesznek velünk, mind a munka, mind a mindennapi használat miatt is.

Szabó Máté

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.