Menü

Hygge mint életfilozófia, avagy miért ilyen boldogok a dánok?

A dánok és más skandináv népek életfilozófiájának, életminőségének titkát sokan akarták már megfejteni és alkalmazni. Az elmúlt években sorra jelentek meg olyan könyvek, amelyek kifejezetten ezzel a témával foglalkoznak. A felgyorsult világban fokozottan szükségünk van arra, ami boldoggá és kiegyensúlyozottá teszi az életünket.

A hygge szónak nincs pontos fordítása egy nyelven sem, nehéz is egy szóba sűríteni a jelentését. Tulajdonképpen nem is szó, hanem egy érzés, ami otthonosságot, meleget és nyugalmat takar. Az a pillanat, amikor egy hideg napon bent, a kandalló melege mellett egy forró tea vagy kakaó és egy könyv társaságában végre kicsit kikapcsolsz. Még ennél is több, mivel a szónak közösségi aspektusa is van, igazán kiteljesedve akkor beszélünk hyggéről, ha az otthoni környezetben a hozzánk közel állók is megjelennek.

Nem új információ, hogy az ember társas lény és szüksége van valódi kapcsolatokra. A hyggében is pont ez jelenik meg: igazi kötődés az emberek között, egy valóságos kapcsolatra, amiben őszinték lehetünk a másikhoz. Legyen szerelmi vagy baráti kötődés. Manapság pedig pont ez az ami kiveszik az emberek életéből és amire mind mégis vágyunk. A rohanó, egyre inkább online élt életünkből eltűnik a valóság, a ténylegesen megélt pillanatok. Amikor egy baráti találkozó során is a telefonunkat nézzük, ha már egy filmet sem tudunk végignézni úgy, hogy nem csekkoljuk közben legalább egyszer az üzeneteinket. Az online világból jó visszatérni az offline valóságba.

A dánok társadalmi és kulturális szinten tartják fontosnak a valódi kapcsolatokat egymással. És ahogy látszik bevált nekik a recept, ami nem „nemzeti sajátosságuk”, hanem egy olyan gyakorlat, amit bárki az élete részévé tehet. Mert, ha gondosan odafigyelünk a körülöttünk élőkre, a mi életünk is teljesebbé válhat.

A hygge emellett még sok mindent takar. Gyakorlati része például, hogy puszi helyett inkább öleléssel üdvözlik egymást, ami oxitocint szabadít fel, így kevésbé stesszes életet élnek. Vagy sokat mozognak! Aki megteheti gyalog vagy biciklivel jár dolgozni vagy iskolába. A reggeli friss levegő segít még jobban felébredni, úgy mint a mozgás is, valamint elkerülhető vele a tömegközlekedés okozta plusz feszültség is.

Érdekes tanulmányozni a dán életfelfogást és átültetni a saját környezetünkbe. Nem garancia, hogy mindenkire ugyanúgy illik a recept, egy biztos: érdemes kipróbálni!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.