Menü

Hajnövesztés otthon, fillérekből

Lassan nő a hajad, viszont szép, hosszú hajkoronát szeretnél pár hónap alatt? Nem lehetetlen. Számos olyan házi praktika van a hajnövekedés gyorsítására, amitől tényleg látványos lesz az eredmény, ráadásul a hozzávalók nagy része megtalálható a konyhánkban.

Először kezdjük azokkal a hozzávalókkal, amik a legtöbb háztartásban (nagyrészt) mindig megtalálhatóak.

Ilyen például a tojás, olívaolaj és a kamillatea.

Verj fel egy tojást, majd keverd össze egy-két evőkanál olívaolajjal és egy kis tömény főzetű kamillateával. Ha ez megvan, kend be vele a hajad, majd csavard törölközőbe, és hagyd rajta ezt a pakolást minimum egy órán keresztül, de jóval tovább is hagyhatod, azzal nem ártasz a hajadnak. Ezt a természetes hajpakolást alkalmazd heti két-három alkalommal. Nemcsak a hajad növekedését serkentheted ezzel, hanem fényesebbé és erősebbé is válik a hajkoronád.

A tojás tele van fehérjékkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A tojássárgája nagy mennyiségű E-vitamint tartalmaz, amely megszabadítja a szabad gyököktől a fejbőrt, növeli a vér áramlását, így elősegítve a hajnövekedést, emellett erősebbé is teszi a hajat.

A tojásfehérje nem tartalmaz zsírt, így ez ideális a zsíros haj táplálására is. Kéntartalma pedig védelmet nyújt a korpásodás ellen.

Az olívaolaj hidratálja a hajat, így használhatod akkor is, ha hajad száraz és töredezett. Ezenkívül még erősíti és puhítja is a hajat, valamint élénkíti a hajszínt és segít megtartani textúráját.

A kamillateával is megelőzhető és meg is szüntethető a korpásodás, emellett nyugtatja az irritált fejbőrt. Festék helyett is kitűnő, mivel világosítja a hajat. Rendszeres használatával a barna haj fokozatosan kivilágosodik.

Ha épp nincs otthon tojás, vagy olívaolaj, akkor a majonéz is jó választás a gyorsabb hajnövesztésre (mivel a majonéz is tojásból és olajból áll).

Nedvesítsd be kicsit a hajad meleg vízzel, ezután dörzsöld a majonézt a fejbőrödre, egészen a hajvégekig. Rakj rá egy zuhanysapkát vagy egy törölközőt. 20-30 perc elteltével mosd ki a hajadból egy gyenge samponnal. Heti egyszer alkalmazd száraz, kéthetente normál hajra. Bársonyos és fényes lesz a hajad, amellett, hogy gyorsabban is fog nőni.

Az almaecet is serkenti a hajnövekedést, ezt hajmosás után, balzsam helyett használhatod. Kis ideig hagyd a hajadon, majd mosd le, ezután szárítsd meg a hajad.

A citromlé és a kókuszolaj is remek természetes hajnövesztő. Keverjünk össze egy adag citromlét és két adag kókuszolajat, majd ezt a keveréket masszírozzuk a fejbőrünkbe. Ugyanúgy húzzunk rá zuhanysapkát, és hagyjuk rajta minimum 4 órán át, de akár aludhatunk is benne. Ha ez megvolt, langyos vízzel öblítsük ki, majd mossunk hajat. Ezt maximum heti egyszer alkalmazzuk.

Az illóolajok is serkentik a hajnövekedést, amellett, hogy erősebbé is teszik a hajat. Ilyen illóolaj a kakukkfű-, rozmaring-, cédrus-, szőlőmag- és jojoba olaj. Ezekből keverj össze 2-3 cseppeket egy palackban, így későbbre is jó lesz még a keverék. Este masszírozd a hajadba, majd másnap reggel mosd le langyos vízzel és samponnal.

És végül a személyes kedvencem a ricinusolaj. Gyógyszertárban pár száz forintért be tudod szerezni, és keverheted olívaolajjal, kókuszolajjal, de magában is jó. Elég belőle egy-két evőkanál, kicsit fel is melegítheted tűzhely felé tartva, hogy kenhetőbb legyen. Masszírozd a hajtövekre, hagyd hatni pár órán át, vagy egy éjszakára is akár, majd mosd meg a hajad samponnal. Heti 2-3 alkalommal megismételheted, hogy még eredményesebb legyen.

Fontos, hogy belülről is tápláljuk hajunk, ne csak kívülről. Vigyünk be szervezetünkbe sok E-vitamint, meg persze a többi vitamin is fontos, de hajnövekedés szempontjából erre figyeljünk. Ne költsünk drága termékekre a boltokban, először próbáljuk ki ezeket a házi praktikákat. Garantálom, hogy valamennyi mindenkinél be fog válni!

Jó hajnövesztést, szépülést!

Liszli Kornélia

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.