Menü

Készülj fel az őszre!

A meleg és nyárias szeptember után igazi őszi idővel érkezett meg az október, amivel hirtelen belecseppentünk a harmadik évszakba. Az ősz tele van lehetőséggel, színes és varázslatos, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy testünket és lelkünket is felkészítsük az egyre hidegebb napokra.

Vitamin vitamin hátán

A koronavírus-járvány folyik a csapból is, ezért nem meglepő, milyen fontos a megfelelő vitaminpótlás. Ne csak vitamintablettákat szedjünk, vagy immunerősítő tinktúrákat és cseppeket, keressük természetes forrásait. Legyünk sokat a levegőn, ha van napsütés és fogyasszunk minél több friss, szezonális gyümölcsöt és zöldséged. A legfinomabb sütemények is ilyenkor készülnek, a különböző piték körtéből vagy szilvából. De nem csak sütemények, hanem sós ételek is készülnek szezonális zöldségekből, mint például a sütőtök, amit egyszerűen sütőben készíthetünk el vagy levesként tálalhatjuk, de még sós sütemények hozzávalójaként is megállja a helyét.

Használd ki a jó időt!

Sajnos az igazi ősz első hete meglehetősen esős, szeles és hideg volt, de reméljük az előttünk álló időszak tartogat még napsütést és melegebb napokat. Ilyenkor nincs is jobb, mint kint élvezni a természetet, gyönyörködni az ezer színben pompázó erdőben és magunkba szívni a friss levegőt. A szervezetnek is fontos felfrissülés, de a kirándulás mentálisan is segíti az embert. Az ősz sokaknak nehéz, hiszen borongós, egyre sötétebb, ezért is jó kihasználni a napsütéses, szép időt és elraktározni magunkban az esős délutánokra.

Tankolj fel!

A vitaminokkal és szabadtéri mozgással is tankolunk a hideg napokra, amikre jó előre felkészülni. A járványhelyzet miatt ez most különös jelentőséggel bír, hiszen nem tudjuk mikor rendelnek el újra karantént vagy zárják be a munkahelyeket és iskolákat. Nehéz időket élünk, amikor nagyon fontos odafigyelni a fizikai és mentális egészségre és az egyensúly fenntartására. Használjuk ki felelősséggel az időt, amíg mehetünk a szabadba és töltődjünk fel a természet csodáival. Fedezzük fel a kevésbé ismert erdőket, kirándulóhelyeket. Készítsünk sok finom sütemény őszi gyümölcsökből, töltsünk időt azokkal, akik fontosak nekünk.

Az ősz az egyik legkülönlegesebb évszakunk, ami sok kihívást is rejt magában, de ugyanennyi lehetőséget is. Ha tehetjük álljuk meg, szakadjunk kis a mókuskerékből és lássuk meg mennyi mindent tartogat számunkra.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.