Menü

Hangulatjavító gyógynövények nyomában

A hangulatingadozás, a lehangoltság és a stressz fárasztó hatása rendkívül megviseli az embert, ám nem muszáj rögtön nyugtató gyógyszerekhez nyúlni, jobb előbb a természetes megoldásokat áttekinteni.

Felnőtt életünk megkerülhetetlen részeként a munkavégzés jelentős időt, fókuszálást és energiát igényel. Pontosan ezért hat ránk nagyon erősen mindaz, amit a munkahelyünkön megélünk.

Hatványozottan igaz ez akkor, ha saját vállalkozást vezetünk és saját cégünk élén teljes erőbedobással álmainkat, vágyainkat valósítjuk meg. Nem árt azonban vigyáznunk! A túlzottan sok munka, a folyamatos „pörgés”, és a túlvállalás óriási stressznek teszi ki a szervezetünket.

Ha nem teszünk semmit, előbb-utóbb betegség dönt le minket a lábunkról, vagy baleset állít meg. De ezt megelőzhetjük egy néhány napos vagy 1-2 hetes megállással is, mely alatt tudatosan lassulunk vissza mentálisan, miközben a testünk is megpihen.

A citromfű mennyei illatát illóanyagainak köszönheti, de kávésavat, cseranyagokat is tartalmaz. Remek idegnyugtató és idegerősítő, de az emésztést is serkenti, oldja a görcsöket.

A levendula méltán kedvelt gyógynövény, finom ízű, ráadásul idegnyugtató, görcsoldó hatással is bír, sőt az étvágyat is javítja. Hatása illóolaj-, cser- és keserűanyag-tartalmának is köszönhető.

A rozmaringban levő illóolajak, cseranyagok élénkítő hatással bírnak, de hatékony izomlazító, és a menstruáció, valamint a klimax mellékhatásait is enyhíti, serkenti a memóriát. Terhesség, epilepszia és érzékeny bőr esetén sem javasolt.

A csipkebogyó a Rosa canina, kutyarózsa nevű bokor termése. Perzsiából származik, az ókorban kutyaharapást is gyógyítottak vele, innen a név. Enyhíti a feszültséget, nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van. Magas C-vitamin tartalma is ismert: a II. világháború alatt a brit kormány gyűjtötte a lakosság C-vitamin szükségletének fedezése céljából. Hideg vizes áztatással készítünk belőle teát: egy csapott evőkanálnyi csipkebogyót vagy csipkehúst egy óráig hideg vízben áztatunk, utána ugyanabban a vízben felhevítjük az első forrásig, újabb 4 órán keresztül állni hagyjuk, majd megisszuk.

Mivel jó vízhajtó, emésztésjavító és segíti a hólyagműködést, mindenkinek ajánlom a fogyasztását. Rendszeresen is ihatjátok, akár napi 2-3 csészével.

Szerző: Udvari Fanni

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.