Menü

Házilag a korpa ellen

A sok férfi és nő életét keseríti meg és teszi kényelmetlenné. A fejbőr hámlása mögött több minden is állhat, ami összefügg a kezelésével is.

A természetes kozmetikumok és szépségápolási termékek jól bevált praktikák, azonban vannak esetek, amikor csak a tüneti kezelésben segítenek, ilyenkor érdemes szakemberhez, jelen esetben bőrgyógyászhoz fordulni.

Két fajtát különböztetünk meg korpásodás esetén, ez a száraz és a zsíros korpásodás. Az első eset arról felismerhető, hogy a fejbőr nem zsíros és a korpadarabok sem ragadnak a hajhoz, ami szintén száraz. Ilyenkor nincs kóros faggyútermelődés és az oka a táplálkozástól a vitaminhiányig sok minden lehet. A zsíros korpásodás esetén a leváló hámsejtek a hajtövekhez „ragadnak”, nehezen lehet eltávolítani őket. Általában a problémát a faggyútermelés során elszaporodó gomba (pityrosporum ovale) okozza, ami normális mértékben minden ember fejbőrén van.

A korpa tehát lerövidítve a fejbőr hámlása, baktériumok, silány minőségi hajápolási termékek is okozhatják.

A mézeskalács készítéséhez is nélkülözhetetlen szódabikarbóna nem csak a konyhában teljesít jó szolgálatot, hanem a hámló fejbőr kezelésére is alkalmas lehet.

Az almaecet hajfényesítésére is használható, de emellett korpa ellen is segítség. Hajmosás után, ötszörös arányban hígítva öntsd a fejbőrre, alaposan masszírozd bele, majd hagyd pihenni negyedóráig, ezt követően pedig bő vízzel öblítsd ki a hajat. Almaecet helyett háztartási ecettel is ki lehet próbálni, hasonló arányban kell hígítani a 20%-os folyadékot.

A teafaolaj is hatékony a korpa ellen, fertőtleníti a fejbőrt. Száraz hajra, a fejbőrre és a hajtövekre kell felvinni a napraforgó vagy olívaolajjal elkevert teafaolajat. Kicsit tovább, akár órákig is rajta lehet hagyni, a lényeg az, hogy fedve legyen zuhanysapkával vagy akár egy törülközővel. A kezelés után szokásos módon mosd ki a hajat.

Hasonló eljárást kíván a joghurt-módszer is. Kicsit nedvesített hajra kell feltenni, bemasszírozni a fejbőrbe, majd az előzőkhöz hasonlóan negyedóra pihenés után alaposan kiöblíteni.

A gyógynövények a korpa ellen küzdelemben is segítséget jelentenek, különösen a babérlevél és az aranypecsétfű. Érdemes először egy kis területen kipróbálni, majd utána alkalmazni az egész fejbőrön.

A korpa házi kezelése hatásos és természetes lehet, azonban valóban fontos felkeresni egy szakembert, aki nemcsak az okokat, de a legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket is fel tudja vázolni.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.