Menü

Hogyan kerüld el a kommunikációs zsákutcákat

Vannak kommunikációs zsákutcák, amelyekbe ha belefutunk, bizony garantált a konfliktus, a vita, a feszültség, a sértődés.

Gyakran előfordul, hogy egy ártalmatlannak induló beszélgetés végül heves veszekedéssé fajul, a felek pedig már nem érvelnek, nem vitatkoznak, csak vádaskodnak, vagdalóznak, kiabálnak. A hetek óta tartó karantén valószínűleg a legharmonikusabb kapcsolatokat, házasságokat is próbára teszi, az összezártság feszültséget generál. A gondolatok és érzések megfelelő megfogalmazása, időzítése és átadása csöppet sem egyszerű, hiszen figyelni kell a másik kedvére, hangulatára, lelki állapotára. A következő kommunikációs zsákutcákra biztosan többen ráismernek.

Az időzítés például kulcsfontosságú. Nem mindegy, hogy mikor találjuk meg a másikat egy kérésünkkel, egy témával, mikor rukkolunk elő egy szívesség megfogalmazásával… Ebbe a hibába könnyű beleesni, s rosszkor megérkezni a témánkkal, például amikor a másik nyűgös, rosszkedvű, vagy éhes. Meg, ha éhes. Főleg, ha éhes.

A nem várt reakciót kapjuk akkor is, ha a partner nem épp befogadókész a sok információra, amivel elárasztjuk, ezzel felidegesítjük, s máris kialakult a feszült helyzet.

Nem jó a hiszti, a dráma. Nyugodt hangnemben beszéljünk. A férfiak egy párkapcsolati vitában nem bírják a drámázást, a hisztit, nem tudnak vele mit kezdeni. A soha és a mindig szavak kerülendőek. Nincs szükség hatásvadász mondatokra, beszéljünk higgadtan, őszintén.

Ha egy beszélgetés már veszekedéssé fajult, a legfontosabb, hogy kerüljük a káromkodást, a nyers beszólásokat, a vádaskodást és ítélkezést, ezeket később valószínűleg meg is bánjuk, de a kimondott szavakat már nem lehet „visszaszívni”.

Ha a későbbi feszültséget szeretnéd elkerülni, akkor semmiképp se minősítsd a másikat, ne tegyél bántó megjegyzéseket rá, még akkor se, ha nehéz ezt megállni.

Személyesen a legjobb! Bizonyos témákat nem való telefonon, vagy chaten keresztül megbeszélni, személytelen. A személyes kommunikáció a legjobb.

A saját igazam bizonygatása helyett érvelés. Az eszmecsere, a nézőpontok ütköztetése nem hatalmi harcokkal tud megoldódni, ha nem nézzük a másik szemével a dolgokat, nem vesszük figyelembe az ő helyzetét, nem vezet sehová a vitánk. Próbáld meg a partnered helyzetébe képzelni magad, s bármilyen nehéz is, az ő nézőpontjából is meglátni a dolgokat.

Egy párkapcsolat, vagy házasság nem mindig rózsaszín és nem mindig felhőtlen és vannak napok, amikor nem rózsaszirmok hullanak az égből, hanem konfliktushelyzetek adódnak, akár gyereknevelésből, akár anyagiak terén, vagy a munka miatt, ha netán még anyósunk is velünk él, ami eleve nehéz szituációk tömkelegét teremti. Bizony ez is hozzátartozik a mindennapokhoz, s a karantén alatt talán még fontosabb jobban odafigyelni a másikra és lehetőleg csak a felét szóvá tenni annak, ami miatt veszekedhetnénk…

Martinka Dia

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.