Menü

Legyél mesedoktor!

Ha valaki volt már gyermekével kórházban (jelen!) akkor meghálálhatja az ott dolgozók áldozatos munkáját, ha pedig nem volt ebben része, akkor belepillanthat a kórházak gyermekosztályainak életébe, s fényt vihet az unalmas napokba, ha önkéntes mesedoktornak áll!

Korábban írtam már az úgynevezett bohócdoktorokról, akik a nevetés specialistái, hiszen jól tudják, a nevetés gyógyít! A bohócdoktori tevékenység egy vidámságközpontú terápiás program, mely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a mentális gyógyulást elősegítse a gyerekeknél.

A mesedoktorok szerepe is hasonló fontosságú! A meseolvasó önkéntesek kórházakban, rendelőintézetekben, gyermekotthonokban olvasnak fel mondókákat, meséket, verseket. A jótékonysági segítő tevékenység ingyenes, s a mesedoktorok gyakran együttműködnek a bohócdoktorokkal, segítőkkel, támogatókkal.

Önkéntes meseolvasónak bárki jelentkezhet, évek óta keresnek országszerte meseolvasó önkénteseket a kórházban fekvő gyerekek mellé, akik meséléssel segítenék a beteg gyerekek gyógyulását.

Több megye kórháza várja a felolvasókat, a lista szerencsére folyamatosan bővül.

Olvasni amúgy is jó! Segíti a kreatív gondolkodás mellett a stressz oldást, remekül bővíti a szókincset, fejleszti a memóriát, a helyesírást.

A modern technika segítségével pedig lehetőség van arra is, hogy az internet segítségével olvass fel mesét a beteg gyerekeknek! Így nem kell felkeresned egyetlen kórházat sem személyesen és a mesédet többszáz gyermek meghallgathatja, amikor egy kis kikapcsolódásra vagy vidámságra vágynak. Ebben az a legjobb, hogy akár otthonról, online is örömet csempészhetsz a beteg gyerekek hétköznapjaiba.

Amikor a kórházban fekvő beteg gyermekeket például egy látogatási tilalom miatt senki sem látogathatja, akkor különösen jól jön, ha segítségül hívjuk a technikát. A mesedoktorok online felületén több mint 700 mesevideóból van lehetőségük a kis betegeknek választani, amivel el tudják foglalni magukat a kórházi tartózkodás ideje alatt.

Ha Te is szeretnél csatlakozni a programhoz, mindössze egy regisztrációs lapot kell kitöltened a mesedoktorok webhelyén, majd eldönteni, hogy személyesen keresnéd fel a kórházat, vagy inkább online küldenél be mesét.

A meseolvasással az intézményekben lévő gyermekek az idejüket hasznosan, élményekkel tölthetik el. Az önkéntes mesedoktorok elterelik a gyerekek gondolatait, figyelmét és ezáltal segíti gyógyulásukat. A vizsgálatról vizsgálatra járó, vagy naphosszat fekvő kisgyermekek a mesék csodás világába repülhetnek, ez pedig olyan jótékony hatású, hogy meggyorsítja a gyógyulásukat.

A mesedoktor jótékonysági program több éve támogatja a beteg gyerekek felépülését, gyógyulását, s most te is csatlakozhatsz egyedül, vagy akár pároddal, családoddal, barátaiddal együtt!

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.