Menü

Mikor nézetted meg utoljára a pajzsmirigyed?

Pajzsmirigybetegként sok dologgal tisztában kellett lennem a betegségemet illetően és borzasztó azt látni, mennyien nem foglalkoznak az egyik legfontosabb szervünkkel. A pajzsmiriggyel. Sajnos látom, hogy még mindig borzasztóan felületesen kezelt problémáról van szó, vagy szükségtelennek tartott vizsgálatról, melyet sokan nem végeztetnek el, - legalábbis amíg nincs ezer más tünetük, ami semmi másra nem utal – a hagyományos laborvizsgálat pedig a legfontosabb 3-4 érték helyett egyet néz, ami nagyon kevés a betegség megállapításához. Ha csak pár emberhez eljut a mondandóm lényege, megteszi a szükséges vizsgálatokat. Igen, kimondom, akár magánrendelőben, magánorvosoknál. Szükséges.

A pajzsmirigy betegségeknek számtalan tünete és fajtája van, beszélünk pajzsmirigy-túlműködésről és alulműködésről, annak is több fajtájáról. Az alulműködéshez társulhat autoimmunitás, ami kifejezetten speciális odafigyelést, étrendet kíván és szót kell említeni azokról az esetekről is, amikor a pajzsmirigyfunkciók a normál tartományon belül vannak (ezért haza is küldik a lelettel a beteget), de például gyermektervezéshez, teherbe eséshez egyáltalán nem ideális az érték és nem derül ki sokáig, miért nem jön a baba. Hiszen a leletemben nem volt csillag…

Sokszor mondtam barátnőmnek, hogy hiába 3-as a TSH érték, vagy 4-es, meg kell nézetni a pajzsmirigy hormonokat, (T3, T4) és egyéb értékeket, majd babatervezéshez szükséges konzultálni endokrinológussal, ugyanis „babaprojekthez” gyógyszert, hormonpótlást javasolhat és egyáltalán nem elhanyagolandó téma a sem, hogy mely étrend-kiegészítők és vitaminok segítik a pajzsmirigyműködését.

Én a magam részéről fontosnak tartom pajzsmirigybetegként a szelén kúraszerű alkalmazását, fontos a cink, a vas, bizonyos esetekben épp a jód pótlása segít (ami autoimmunitás fennállása esetén azonban olaj a tűzre és tilos a jódbevitel)

Nem vagyok a gyógyszeres kezelés ellen, nem vagyok az a fajta beteg, aki a „gugliból” megállapítja a diagnózist és a diplomás, több évtizedes tapasztalattal rendelkező gyakorlott endokrinológus orvosát kioktatja, ugyanakkor nagyon szeretek alternatív megoldások felé fordulni, ezért fogyasztom a galajteát, melynek nevét természetes, hogy nem ismerik azok, akik eddig nem találkoztak pajzsmirigy problémákkal. A gyógytea rendkívül hatékony a pajzsmirigy egészséges működésében, ugyanúgy, mint a D vitamin, Omega 3, de tehetünk másként is a betegség tüneteinek enyhítésében vagy kialakulásának csökkentésében. Kerüljük a túlzott mikrohullámú sütő használatot, kerüljük a bolti feldolgozott, tartósítószeres élelmiszerek, felvágottak, félkész ételek fogyasztását, kerüljük az adalékanyagokat.

Messzire kerüljük el a szóját tartalmazó ételeket és tartózkodjunk minden szélsőséges diétától, mert a pajzsmirigy megbosszulja a koplalást, a szénhidrátmegvonást, a havonta kipróbált divatdiétákat, az egyoldalú tápanyagbevitelt, az üres kalóriákat, a finomított élelmiszereket és a mozgásszegény életmódot. Könnyen beteggé tehet minket a stressz és a folyamatos idegeskedés. Sokan a glutént és a tejtermékeket is kerülik, én magam fogyasztom, mert nem vagyok kifejezetten érzékeny ezekre, de a betegek nagy tábora esküszik ezek elkerülésének fontosságára is.

Kérek mindenkit, hogy a maga érdekében, nézessen alapos, több értéket kivizsgáló vérképet, keressen fel egy endokrinológust, váltson életmódot, mozogjon többet, törődjön magával, mert a pajzsmirigybetegség visszafordíthatatlan. A tünetek enyhíthetőek, de meg nem gyógyítható a betegség. Előzzük meg, vagy tartsuk kordában!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.