Menü

Okostelefon – okosgazdák?

Az okostelefonunk már szinte állandó társunk, segítőnk, titkárnőnk, memóriánk.

Emlékeztet a vízivásra, a mozgásra, a diétára, a feladatainkra, velünk van sport közben, nyomkodjuk munkahelyen, alvás előtt, majd azonnal ébredés után, evés közben, sajnos sokan még tilos módon vezetés közben is, vagy nem illendő módon színházban, moziban, előadáson, iskolában. Az okostelefonunk vigyáz ránk. De vajon mi vigyázunk az okostelefonunkra?

Egy friss felmérés szerint a magyarok fele nem védi megfelelően az okostelefonja kijelzőjét, s legalább minden harmadik felhasználónak egyszer már megrongálódott a készüléke. A kutatás tíz országban több mint háromezer fő részvételével zajlott, melyben több mint háromszáz magyar vett részt. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók közel 80 százaléka elvárná a gyártóktól, hogy kevésbé sérülékeny készülékeket fejlesszenek és dobjanak piacra.

Mert mi nyomkodjuk a nyári kánikulában, futunk vele a karunkra csatolva esőben, kint hagyjuk a napon órákig, esetleg többször leejtjük, majd rohanunk vele a szervízbe, vagy máris vesszük az újat. A legtöbb eszköz, legyen az laptop, telefon, tablet, vagy bármilyen kütyü, csak rendeltetésszerű használat és meghatározott működési körülmények között működik megbízhatóan. Nem vízben, párában, fülledt időben, napon hagyva.

A hőtágulás miatt a belső alkatrészek károsodhatnak, zárlatok is kialakulhatnak, aminek következménye lehet, hogy tönkremegy a készülék, a közvetlen napfény könnyen tönkreteheti a kijelzőt, amitől az olvashatatlanná válhat. Az nem jelent megoldást, ha letakarjuk eszközeinket olyan anyagokkal, amik nem szellőznek (pl. sok réteg ruha).

A számítógépeknek, laptopoknak sem tesz jót a hőség, igaz találták ki erre a hűtést, viszont nem árt figyelni arra, hogy a laptopot sose tegyük le olyan felületre, ahol nem tud szellőzni, például süppedős ágyra, párnára. Nemcsak a forróság, az esőzések sem használnak ezeknek a kütyüknek, ezért sem tanácsos futni mennem esőben úgy, hogy a telefont is magammal viszem. Az enyém sajnos nem vízálló, ha pedig víz kerül az eszköz belsejébe, az szintén okozhat zárlatot, vagy korróziót, ami akár teljesen tönkre is teheti a telefont.

Ha vízállónak is lenne hirdetve a telefonom, szerintem még akkor sem tenném ki extrém időjárási körülményeknek, jobb az óvatosság.

Van egy sokszor hallott trükk a telefonunk kiszárítására, azonban nem mondhatom ezt száz százalékosan hihető megoldásnak, de talán egy próbát szükség esetén megér: az átázott eszközt - természetesen kikapcsolt állapotban - és szétszedve tegyük száraz rizs közé. A rizs nagy hatékonysággal szívja fel a nedvességet, ilyenkor azért pár napig hagyjuk száradni az eszközt, majd reménykedjünk.

Manapság már nehezen tudjuk elképzelni az életünket mobiltelefon nélkül. sokaknak az a legnagyobb félelme, hogy elhagyja, ellopják, vagy illetéktelen kezekbe kerül, azonban nemcsak ezek a veszélyek fenyegetnek, hanem az is, hogy sorra tesszük tönkre drága okostelefonjainkat, pedig mindössze néhány rutinszerű mozdulattal, tudatos felhasználói gondolkodással megelőzhetnénk a kellemetlenségeket.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.