Menü

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.

Az elmélet nem teljesen valós, inkább féligazság. Amikor alszunk anyagcserénk valóban lelassul. Túl sok energiára, vércukorszint-emelésre ilyenkor semmi szükségünk, azonban ettől még az élet nem áll meg. Szervezetünkben olyan komoly biológiai folyamatok mennek végbe, mint az egyes hormonok termelése, az anabolikus folyamatok. Ilyenkor termelődik a szomatropin, ismertebb nevén a növekedési hormon, ilyenkor épülnek be a proteinből lebontott aminosavak izomzatunkba, ízületeink anyagcseréje is nagyrészt ilyenkor működik. Mindehhez fontosak a tápanyagok. Az este folyamán is folyadékra van szükségünk, mert a testünk vízhajtó funkciói fokozottan működnek. Egyes természetgyógyászok lefekvés előtt közvetlenül fél liter vízfogyasztást is javasolnak.

Tanácsok

A napi megadott kalória értékedet ne lépd túl az esti eszegetéssel!

A vacsoránál figyelj a mennyiségre és a tápanyag arányok. A nassolás vágya általában azokra tör rá, akiknek hiányzik valamiféle “lezárás” az étkezés végéről, úgy érzik, nem töltődtek fel megfelelő mértékben energiával Figyelj rá, hogy egyenletesen elosztva étkezz a nap folyamán, ne éheztesd magad egész nap. Ez persze egyéni jellemzőktől is függhet, van, akinek napi 5-6 étkezés is kell, míg más egy reggelivel és egy vacsorával is jól érzi magát.

Ha este tudtál edzeni, akkor kiváltképpen fontos, ha nem edzel este, akkor is kell a vacsi! Sport esetén fontos, hogy feltöltsük a szénhidrát és fehérje raktárakat is, úgyhogy barna rizs és csirke vagy grillezett pulykamell, salátával belefér! Azért ne éttermi óriás tányéron!

A fehér cukrot, fehér lisztet tartalmazó ételeket tekintsd szükségtelen, üres kalóriáknak, amelyek a narancsbőr első számú okozói. Ha tisztán táplálkozol, akkor nem csak egészséges leszel, de gyönyörű lesz a bőröd is! Tehát összetett szénhidrátokat válassz az étkezéseknél és azokat is a nap első felében vidd be a szervezetedbe!

A pulyka húsa tartalmaz egy triptofán nevű aminosavat, ami segít a szervezetet átállítani az éjszakai fázisra. másfél-két órával lefekvés előtt egy kis adag pulykahús kimondottan segítheti pihenésünket. A népi orvoslás régi javaslata, hogy a rossz alvás elkerüléséért egy pohár langyos tejet kell elkortyolni, aminek tudományos alapja is van. A tej ugyanis szintén tartalmazza a triptofán nevű aminosavat, ezért a pulykához hasonlóan segíti a pihenést.

Ami az időpontot illeti, az a legjobb, ha legalább 2-3 órával lefekvés előtt eszünk utoljára. Így a szervezetünknek van ideje rendesen megemészteni az ételt, és nem alvás közben kell ezzel foglalatoskodnia, amikor inkább pihennie kellene. Ha ezt a két egyszerű szabályt betartjuk, pihentetőbb és nyugodtabb alvásra számíthatunk hosszabb távon is.

Ezért nagyon fontos, hogy találd meg a tested ritmusát és add oda neki, amit igényel.

Szerző :Udvari Fanni

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.