Menü

Magyarok, akik Kaliforniában viszik a jóhírünket

Hogy hol is van Magyarország pontosan, azt kevés amerikai állampolgár tudja. Sokat háborogtak ezen a magyarok, pedig nem biztos, hogy mi is minden hazánk méretéhez hasonló nagyságú országot meg tudnánk jelölni a térképen. De talán nem is ez a legfontosabb, hogy pontosan rábökjenek a vaktérképre, hogy hol is van Budapest: Európában, az a lényeg. És az, amit hallanak, vagy tudnak rólunk. A nyugati parton, Kalifornia államban egy étterem és egy üzlet is viszi a jóhírünket, és azt mutatja be, amiben méltán nagyon jók vagyunk: a gasztronómiát.

Littlerock városban, egy 1500 fős kis településen vígan megél a kis magyar üzlet. A Valley Hungarian Sausage and Meat Co., azaz magyarra fordítva a Völgy Magyar Kolbász és Hús Vállalkozás 1980-ban nyitotta meg kicsi kapuit, és fő profilja az, amit a neve is takar: a magyar kolbászok. Valamint a hurkák és savanyúságok is. Ezekből pedig olyan finom szendvicsek készülnek, amiért messziről is elzarándokolnak ide a kedves vásárlók. Rendelhető a töltött káposzta és a töpörtyű, készletről elérhetőek a paprika- és gulyáskrémek, a majonéz, valamint szaloncukrok. Érdekes, hogy Amerikában a vaníliás cukor is különlegességnek számít, és egyáltalán nem hagyományos, ezzel is találkozhatunk az amerikai magyar boltban. Igaz, a hazaihoz képest legalább kétszeres áron, de ez talán nem is annyira meglepő. De legalább angol nyelvű csomagolást kapott a klasszikus vanillincukor.

Az üzletet 1994 óta a harmadik tulajdonos üzemelteti, aki szintén magyar származású. Talán nem is lehetne ezt másképp szívvel-lélekkel csinálni.

Innen kb. 400 mérföldnyire, San Franciscoban található a Bar Tartine elnevezésű étterem, ami a város egyik legjobb vendéglője, több nemzetközi éttermeket méltató listára felkerült már. A főszakács Nick Balla magyar származású. Bár már Amerikában született, néhány évet Magyarországon töltött a családjával. San Francisco-ba visszatérve, néhány év múlva hasznosította az itthon megszerzett tudását, és nemzetközileg is elismerté tette a Bar Tartine-t, amelynek étlapján minden egyes nap szerepelnek magyar fogások. A lángos és a dobostorta mellett rendszeresen felbukkannak a klasszikusan magyar fűszerezésű ételek is, amelyek különlegességnek számítanak az amerikai ízvilághoz szokott embereknek. De éppen ezért kedvelik őket. Ezt jelzi az is, hogy a főszakácsok hamarosan megjelenő szakácskönyvében szintén szerepelnek majd az étterem étlapját színesítő magyar receptek.

Van kereslet tehát a nyugati parton is a magyar gasztronómiai különlegességekre, ahol pedig kevés magyar származású ember él. Legyünk pozitívak: nemcsak a pesszimizmusunkról és a politikai történéseinkről hallanak az USA távoli, de legnépszerűbb pontjain, hanem méltatják azt, ami valóban fontos kis hazánkban: az ételek szeretetét, a finom recepteket, az érdekes, teljesen egyedi élelmiszer-termékekeinket. 

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.