Menü

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.

A laboreredmények olvasása során több olyat is láthat az ember, melyekről nem tudja, mit is jeleznek. Természetesen a lelet kiértékelése minden esetben orvosi feladat, hiszen egyszerre több mindent is kell nézni, például az egymáshoz viszonyított értékeket is, így nem szabad csupán egy-egy értékre alapozni. Ennek ellenére mindenki kíváncsi arra, vajon mit jelenthetnek bizonyos dolgok.

Éppen ezért az orvosok ferritintesztet rendelnek el, ha más laboreredmények, illetve tünetek alapján akár látens vashiányra, akár vashiányos vérszegénységre gyanakodnak. A következő tünetek utalnak vashiányos vérszegénységre:

fáradékonyság,

koncentrációzavar,

hajhullás,

töredezett körmök,

sápadt bőr és nyálkahártyák,

terhelési szívdobogásérzet,

szédülés,

légszomj.

A vashiány okai igen szerteágazók lehetnek - származhat például diétahibából, felszívódási zavarból, vérveszteségből is, de a szervezet fokozott vasszükséglete - terhesség, szoptatás, erőteljes sportolás - esetén is felléphet.

Mit jelez, ha csillagos az érték?

A ferritin normál értéke férfiaknál 24-336 mikrogramm/liter, nők esetében 11-307 mikrogramm/liter. Mint minden laborleletnél, itt is, ha eltér a kapott érték a normál tartománytól, azt az automata csillaggal jelzi. A ferritin egy akut fázis fehérje, így számos tényező befolyásolhatja az értékét, ezért ennek értelmezése orvosi feladat.

Alacsony ferritinszint

Alacsony szintje vashiányra, vashiányos vérszegénységre utal. Fontos kihangsúlyozni, hogy a vashiány nem egy betegség, hanem egy tünet, amit ki kell vizsgálni, a vashiány okát kell megtalálni, kezelni - ez lehet többek között gluténérzékenység, nőgyógyászati probléma, belszervi vérzés. Természetesen addig is el lehet kezdeni a vaspótlást, akár étrenddel, akár tablettákkal, akár vénás úton.

A magas ferritinérték azt jelzi, hogy a szervezet túl sok vasat raktároz el. A vasraktárak fokozott telítettsége viszont szintén kivizsgálást érdemel, személyre szabottan, a beteg életkorát, kórtörténetét figyelembe véve, egyéb orvosi vizsgálatok segítségét is kérve a háttérben lévő folyamat azonosítása érdekében.

A magas vasszint tünetei a felhalmozott vas mennyiségétől függenek időarányosan, ezek lehetnek akár:

szívpanaszok,

fogyás,

kimerültség,

sárgaság,

hasi panaszok.

A probléma ritkábban fordul elő, ám súlyos gondokat jelezhet, ezért érdemes komolyan venni.

Az alábbi állapotok okozhatnak magas ferritinszintet:

májbetegség,

alkoholizmus,

bizonyos daganatok,

haemochromatosis,

rheumatoid arthritis vagy más krónikus gyulladásos rendellenesség,

pajzsmirigy-túlműködés,

túl sok vastabletta bevitele.

A magas ferritinszint (és a magas vasszint) terápiája az alapproblémától függ, ám általánosságban elmondható, hogy vasszegény diétát is szükséges tartani.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.